Digestoř není jen o designu. Má velký vliv na to, jak se vám v kuchyni dýchá

Spotřebiče 27. dubna 2021 | 17:47 — Marie Drahá
Digestoř často vybíráme s ohledem na to, aby se hodila ke kuchyňské lince a celkovému stylu kuchyně. Design však není to nejdůležitější, co bychom měli brát při výběru spotřebiče v potaz. Co oceníme u odsavače par i za několik let, je především jeho výkon.
Další 3 fotografie v galerii
Výkon digestoře musí odpovídat velikosti místnosti i varné desce / Depositphotos

Kuchyňská digestoř by měla být v ideálním případě schopná vyměnit vzduch v místnosti až desetkrát za hodinu, aniž by přitom byla příliš hlučná. Hlučnost spotřebiče totiž s jeho výkonem neoddělitelně souvisí. Podle odborníků by měla hladina zvuku v kuchyni připomínat šepot nebo šustění listí, což odpovídá maximálnímu výkonu 55 decibelů.

Jak vypočítat optimální výkon

Jak toho dosáhnout? Při výběru odsavače par je nutné držet se přesných rozměrů kuchyně. Pokud plánujete digestoř umístit do společného prostoru, kdy další část tvoří obývací pokoj, je nutné brát v úvahu celkový prostor. Pro výpočet optimálního výkonu digestoře je nutné znát objem místnosti, který jednoduše vypočítáte násobením šířky, délky a výšky plánovaného prostoru uvedeného v metrech. Výsledné číslo napoví, kolik vzduchu se přibližně nachází v místnosti, kde budete vařit. Aby měl spotřebič možnost vyměnit vzduch aspoň desetkrát za hodinu, je nutné výsledek vynásobit deseti. Tomuto číslu pak odpovídá minimální sací výkon digestoře, která se měří v m3/h (metr krychlový za hodinu).

Energetické štítky a úspora

Při výběru digestoře je třeba přihlédnout také k tomu, jakou varnou desku v kuchyni instalujete. Plynová varná deska vyžaduje totiž daleko lepší odsávání než například indukce. V tom případě je lepší stanovit si při volbě výkonu jistou rezervu. Ruku v ruce s výkonem spotřebiče jde ovšem také energetická náročnost. Čím větší výkon požadujete, tím vyšší spotřebu bude výrobek mít. Zvolit optimum je proto v tomto případě vysloveně na místě. Pořídit si lze také úspornější model, který ale vyjde při nákupu o něco dráž. Dále čtěte: Při výběru nového sporáku se zaměřte na nejdůležitější aspekty.

Jak úsporný odsavač par kupujete, napoví vždy energetický štítek, jímž jsou opatřeny všechny spotřebiče. V případě digestoře se na něm dozvíte, kolik energie potřebuje pro dosažení určitého výkonu. Výrobci na něm uvádí také roční spotřebu energie, účinnost odsávání digestoře, osvětlení i tukových filtrů, pochopitelně také hodnotu hluku. Naprosto hraniční hodnotou by měl být údaj 58 decibelů při plném výkonu, který odpovídá hlasitému hovoru v místnosti.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu