Při výběru nového sporáku se zaměřte na nejdůležitější aspekty
Sporák je samostatně stojící spotřebič, který v sobě kombinuje varnou desku a pečicí troubu. Jeho výběru by měl každý věnovat velkou pozornost, protože jde o spotřebič s nejdelším životním cyklem. Rozmístění kuchyně je prvotním impulsem, který vás nasměruje ke správnému sporáku.
Typ sporáku
Představte si třeba vestavěný sporák: dokážete ho perfektně sladit s linkou, ale pokud jste s ním nepočítali už v návrhu kuchyně, těžko se vám ho podaří nenásilně zakomponovat. Jinak ale mají vestavěné sporáky spoustu triumfů na své straně.
Můžete je umístit do libovolné výšky, skvěle vypadají, za zmínku stojí i lepší tepelná izolace od okolí. Daní za stylový interiér je však cena. Proto jsou tak oblíbené sporáky samostatně stojící.
Ani v jednom případě si nemusíte dělat velkou hlavu s velikostmi. Sporáky se vyrábějí ve standardizovaných rozměrech, stanovených šířkou spotřebiče 50, 55 nebo 60 cm tak, aby se nad ně vešla ještě digestoř.
Na výběr máte mezi kombinovaným a odděleným sporákem
Kdy je vhodnější kombinovaný sporák a kdy by měla trouba stát odděleně od varné desky? Odpověď najdete v rozložení pracovního prostoru v kuchyni.
Jakákoli trouba má okolo sebe zónu, ve které je jakákoli činnost nepohodlná. Proto se varná deska a trouba umisťují na jedno místo v podobě kombinovaného sporáku, který vám ušetří místo.
Pokud s prostorem nebojujete, zvolte oddělenou variantu – trouba na úrovni pasu je bezpečnější i praktičtější a třeba ji ještě dokážete chytře skloubit s mikrovlnkou nebo myčkou.
Zdroj tepla
Dilema, zda sáhnout po elektrickém sporáku nebo plynovém, není zase tak složité. Máte-li v bytě přívod plynu, využijte ho! Plynová trouba má sice spoustu nevýhod, ale na varnou desku kombinovaného sporáku je plyn šikovný. Jen namátkou: plynule můžete regulovat výkon, provoz je levnější než u elektřiny a konstrukčně jsou velmi jednoduché. Bát se nemusíte ani o bezpečnost, která je u výrobců na prvním místě – proto plynové sporáky vylepšují pojistkami proti zhasnutí plamene, ventily s rychlouzávěrem nebo elektrickými zapalovači.
Vyhnout byste se naopak měli plynovým troubám. Horký vzduch se v nich ohřívá vespod, odkud se šíří vzhůru. Může se vám stát, že spodek bábovky bude spálený, ale nahoře bude těsto stále syrové. V kombinaci s omezenou možností regulace teploty je tak naděje na propečený oběd nízká a nepomůže ani zapnout ventilátor. Na možnost horního ohřevu nebo grilování můžete u plynové trouby rovnou zapomenout. Pokud je to aspoň trochu možné, volte elektrickou troubu.
Elektrické sporáky si můžete pořídit různé - s litinovými plotýnkami, indukci nebo sklokeramiku. Výběr vám usnadní odpověď na otázku, jak často budete na sporáku připravovat teplá jídla. Čím vaříte častěji, tím více zohledňujte náklady na provoz, čištění a údržbu.
Vaříte-li několikrát do týdne, investice do indukční varné desky se vyplatí – budete schopni uvařit rychleji, efektivněji a s menší námahou vynaloženou na čištění.
Varné zóny
Varné zóny se neliší jen velikostí, ale i výkonem:
- malá varná zóna, malý hrnec (1 000 až 1 200 W)
- střední varná zóna, polévkový hrnec (1 200 až 1 700 W)
- velká varná zóna, hrnec na ohřev vody (1 700 až 2 300 W)
Můžete se však setkat i s výkonnými varnými zónami wok, které nezřídka dosahují i 4 000 W, a jsou tak ideální pro přípravu asijské kuchyně. Ani to ale nestačí, pokud chcete dobře vybrat. Moderní sporáky a varné desky pracují i s varnými zónami o jiném než kruhovém průměru, abyste na sporáku mohli péct v pekáči. V případě indukčních varných desek lze někdy upravit velikost varné zóny přímo podle položené nádoby, čímž se minimalizují tepelné ztráty.
Chytré funkce
Jako u většiny spotřebičů se řeší i energetická třída sporáků, kdy A je nejvyšší hodnocení klesající s abecedou až k písmenu G. Ekologickému provozu napomáhá i vnitřní osvětlení trouby, abyste nemuseli větrat horký vzduch otevřením dvířek. Přihlédnutím pouze k úspornosti provozu byste ale končit neměli.
Mezi frekventované a žádané funkce patří zrychlený náběh na maximální teplotu. Označuje se jako SprintStart, HiLight, JetStart, Booster a podobně, a hodí se hlavně při opékání masa. Jeho pomyslným protipólem jsou různé inteligentní režimy, které pracují s předčasným vypnutím plotny. Nemusí se jednat jen o bezpečnostní funkci, přínos objevíte i na účtu za elektřinu – sporák vybavený touto schopností vypne ohřev dříve, než je třeba, a nechá tak pracovat teplo kumulované v desce.
Velmi často si rodiny vybírají troubu, respektive kombinovaný sporák podle bezpečnosti jeho provozu. Vhod přijdou různé dětské pojistky, vrstvená termoizolační dvířka a dorazy zabraňující skřípnutí prstů, ale pro ochranu před popáleninami mohou stejnou měrou pomoci i teleskopické výsuvy. S nimi se vám už nestane, že byste na sebe zvrhli celý plech s jídlem, protože rošty budou ukotvené z obou stran a neohnou se ani při vysunutí. Psali jsme také: Funkce a vychytávky, bez kterých se ty nejlepší rychlovarné konvice neobejdou.