Funkce a vychytávky, bez kterých se ty nejlepší rychlovarné konvice neobejdou

Spotřebiče 12. února 2021 | 13:33 — Marie Drahá
Materiál, objem, příkon i hmotnost. Při výběru rychlovarné konvice sledujeme obvykle celou řadu parametrů. Zapomínat bychom však neměli ani na doplňkovou výbavu. Například možnost nastavení teploty už nelze dnes považovat za luxus, ale nanejvýš praktickou funkci.
Další 4 fotografie v galerii
Konvice se řadí mezi spotřebiče které využíváme denně / Depositphotos

Přídavné funkce rychlovarné konvice bývají mnohdy důležitějším kritériem než samotný materiál či objem. Nabízejí totiž větší bezpečí, pohodlí a v neposlední řadě i kvalitu připravovaného nápoje.

Stupnice i filtr jsou standardem

Mezi základní výbavu konvice patří stupnice s ukazatelem množství. Poměrně běžný už je také filtr, který brání propadnutí vodního kamene do hrníčku. Standardem je podsvícení, které značí, že je spotřebič v provozu. Dražší modely však často nabízejí určité funkce navíc.

Prvním z nich je už zmíněná termoregulace, díky níž si můžeme nastavit teplotu vody vhodnou pro daný nápoj. Zatímco klasický český turek lze zalít vodou o teplotě 100 °C, instatní káva vyžaduje o deset stupňů nižší teplotu. Stejně tak oblíbený rooibos. Zelené, bílé a žluté čaje je doporučeno zalévat teplotou od 60 do 80 °C v závislosti na jejich druhu a původu. Příliš vysoká teplota ubírá některým nápojům na aroma a přidává jim štiplavou příchuť. Dokonce i kávová zrna lze tímto způsobem spálit.

Čajovar, který umí udržet teplotu

Některé typy konvic se dají nastavit tak, že při dosažení nastavené teploty samy vypnou. Jiné jsou vybaveny teploměrem, díky němuž můžeme převařenou vodu využít ve stálé teplotě. Milovníci čajů pak ocení konvici spojenou s čajovarem. Kromě funkce nastavení teploty je opatřena i sítem na čaj, který lze udržovat teplý po dlouhou dobu.

Ani otočná základna není zatím u všech dostupných modelů standardem. Jedná se o jednu z dalších přídavných funkcí, díky níž je možné umístit konvici na podstavec v jakémkoliv směru. Kdo má špatné zkušenosti s konvicí, z níž odkapává horká voda při zalévání nápoje, toho nadchne anti-drip systém, který tento problém odstraní.

Lepší modely konvic jsou rovněž opatřeny displejem, který zobrazuje teplotu i jednotlivé programy. Na konec ohřevu upozorní konvice zvukovým signálem či světelným efektem. Samozřejmostí je pojistka, která zabrání zapnutí prázdné konvice nebo otevření při pádu. Praktický je také naviják na elektrický kabel, který pomůže smotat zbytečně dlouhý kabel do základny ohřívače.

Nejlepší modely vyjdou nad 1000 korun

Nejvýkonnější modely rychlovarných konvic s lepšími spirálami i veškerými přídavnými funkcemi lze pořídit od 1200 Kč. Do této cenové kategorie obvykle spadají také bezdrátové konvice. Dále čtěte: Konvice, toustovač i kávovar jdou vyčistit jednoduše pomocí tradičních kuchyňských ingrediencí.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu