Jak poznat, že bude třeba vyměnit lednici. Šest znamení, že dosluhuje

Spotřebiče 26. října 2021 | 13:43 — Mirka Malá
Lednici obecně neměníme rádi. Pokud nám vyhovuje její design i velikost, obvykle je to poměrně velký výdaj, který oddalujeme, jak jen je to možné.
Další 1 fotografie v galerii
Průměrná životnost lednice je jen 10 let / Pixabay

Pokud lednička začne zlobit, musíme takovou situaci řešit. Rozhodně ale nedělejte ukvapené závěry. Řadu závad lze poměrně snadno i levně opravit. A která znamení patří mezi ta, jež signalizují, že s vaší lednicí není všechno v pořádku?

Jídlo není tak studené, jak by mělo být

Pokud vám náhle začnou potraviny v ledničce zapáchat, přestože by měly být v pořádku, zkontrolujte, zda je lednička schopná udržovat potřebnou teplotu. A to platí samozřejmě i pro mrazák. Pokud ne, oprava by byla zřejmě příliš nákladná a je lepší koupit novou.

Lednička bzučí

Bzučivý zvuk je pro ledničky zcela normální. Všímejte si tedy toho, jaký druh zvuku lednička vydává. Pokud jde spíš o takový vibrační zvuk, jedná se nejspíš o špatnou stabilitu ledničky a s tím si snadno poradíte tím, že ji buď pomocí vyrovnávací nohy, nebo v případě starší ledničky pomocí nějakého podepření nestabilních noh uvedete to stabilní polohy.

Opakované opravy

Pokud jste už museli vaši ledničku nechat několikrát opravovat a stále se na ní objevují nové závady, je čas to vzdát a pořídit si raději novou. Nezapomeňte na zlaté pravidlo, že ideální životnost lednic je v průměru deset let.

V mrazáku se tvoří příliš mnoho námrazy

Mraznička vždy samozřejmě udělá nějakou tu námrazu, ale pokud v podstatě pracuje přesčas a na potravinách se objevuje vrstva ledových krystalů, něco není v pořádku. Naštěstí lze problém snadno vyřešit. Je možné, že mrazák je přeplněný. Některé chladničky mají režimy samoodmrazování a teplota vzduchu se zvýší, pokud potraviny během tohoto procesu ztratí vlhkost, a vytvoří se nějaké ledové krystaly. Také může být na vině umístění potravin do mrazničky, když jsou ještě teplé. Pokud se na potravinách zkondenzuje voda, může vlhkost zmrznout a vytvořit ledové krystalky. Aby se zabránilo nadměrné tvorbě ledových krystalů, používejte pouze mrazicí nádoby a mrazicí obal odolný proti vlhkosti a výparům. Pokud ovšem problém přetrvává i přes všechna opatření, je nutné lednici vyměnit za novou.

Dvířka nedovírají

V první řadě zkontrolujte, zda je chladnička vyrovnaná. Pokud nestojí rovně, může způsobit nesprávné zavření dveří a vniknutí vlhkosti dovnitř. Problém může nastat, pokud chladnička nebyla správně nainstalována nebo podlaha není rovná, což způsobuje naklánění chladničky. Pokud ani tak dvířka nedoléhají správně, zkuste zavolat opraváře.

Zadní strana ledničky je příliš horká

V zadní části lednice se samozřejmě nachází motor, takže je normální, že je tato oblast teplejší než přední nebo boční. Nadměrné teplo však může být známkou přehřátí motoru. Pokud vám opravář řekne, že je motor potřeba vyměnit, raději si kupte novou lednici, protože výměna motoru je drahá. Dále čtěte: Udělejte si doma přes zimu vlastní botanickou zahradu pomocí hotových terárií s rostlinami.

Zdroj: Martha Stewart.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu