Udělejte si doma přes zimu vlastní botanickou zahradu pomocí hotových terárií s rostlinami

Interier 25. října 2021 | 17:20 — Mirka Malá
Podzim a zima jsou pro všechny obdobím roku, kdy trávíme podstatně méně času venku v přírodě a stále více hodin jsme zavření uvnitř, ať už kancelářích, nebo doma. Bytoví designéři proto stále vymýšlejí, jak si toto dlouhé období doma zpříjemnit.
Další 1 fotografie v galerii
Terária se sukulenty a dalšími rostlinami jsou hitem současného dekoru / Shutterstock

 

Skandinávský styl je jedním z řešení. Přináší více přírody a přírodních materiálů a rovněž spoustu dekorací, které dokáží vytvořit příjemnou domácí atmosféru. Jednou z nich jsou pochopitelně také zelené rostliny. A právě nyní je trendem vytváření domácích zelených koutků či malých botanických zahrad pomocí hotových terárií s rostlinami.

Proč zrovna terária

Naplnit svůj domov rostlinami je něco, co vytváří uvolňující atmosféru a navíc to skvěle vypadá. Jde o dotek přírody ve vašem vlastním uzavřeném prostoru. Ať už se jedná o velké rostliny nebo ty malé v květináčích, rostliny jsou skvělým doplňkem do každé domácnosti, obvzlášť v zimním období. A terária jsou další skvělou věcí, jak pozvednout dekor na vyšší úroveň.

Pod pojmem terárium si většina lidí představí skleněnou nádobu s rybičkami. V tomto případě jde ale o nespočet nádob různých tvarů a dokonce i s různými otvory pro snadný přístup, které jsou naplněny zeminou a rozmanitými rostlinami. Terárium rovněž generuje přirozenou vlhkost z půdy, která se pak odpařuje z listů, aby se vytvořil nádherný miniekosystém.

Terária, která jsou k dispozici v různých tvarech a velikostech, se rozhodně vyplatí instalovat jako nádhernou, živou a přírodou kypící dekoraci vašeho domova. Ti, kdo nechtějí trávit čas tím, že do terárií budou dávat zeminu a sázet různé rostliny, si mohou vybrat z nepřeberného množství hotových terárií s rostlinami, kterými už jen svůj domov můžete dekorovat a vytvořit si vlastní malou botanickou zahradu, třeba v obývacím pokoji.

Z jakých hotových terárií můžete vybírat

Většina terárií je samozřejmě ze skla. Jsou ale terária celoskleněná, nebo taková, jež mají kovovou nebo dřevěnou konstrukci se skleněnou výplní. A všechny tvary, na které designéři přišli, se snad ani nedají vypsat.

Existují například terária s rostlinami ve tvaru velké baňaté láhve s otvorem v předu, abyste rostliny mohli pohodlně zalévat. Zajímavé a velmi dekorativní jsou rovněž terária ve tvaru lucerny. Existují rovněž terária s rostlinami ve tvaru různých mnohoúhelníků, mohou to být i velké skleněné koule a v neposlední řadě pochopitelně i klasická obdélníková terária. Pokud si jich pořídíte hned několik, máte rázem doma nádherný botanický koutek. A pokud si raději všechno děláte sami, stačí jen nakoupit samotné nádoby, nebo použít například velké sklenice, které máte ve sklepě, nakoupit zeminu a rostlinky a terária si snadno vyrobit i doma. Dále čtěte: Lávové lampy se vracejí do bytového designu. A jsou krásnější než kdy předtím.

Zdroj: Stylist.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu