Lávové lampy se vracejí do bytového designu. A jsou krásnější než kdy předtím

Interier 23. října 2021 | 16:06 — Mirka Malá
Pamatujete si ještě na lávové lampy? Byly snad doslova všude, ale je to docela dávno. Tento hit z devadesátých let se ale nyní vrací zpět do bytového designu. Úspěšný retro styl s nádechem současnosti.
Hit devadesátých let se vrací v moderních designech / Shutterstock

Návrat lávové lampy je doslova velkolepý. Najednou jsou tu různé moderní designy, které vyhoví snad jakémukoliv designu vašeho domova. Lávové lampy byly přeměněny a jsou dnes stylovou náhradou za řadu nudných moderních lampiček.

Co je lávová lampa

Lávová lampa je především dekorativní lampa, kterou v roce 1963 vynalezl britský podnikatel Edward Craven Walker. Lampa má v sobě speciální barevnou voskovou směs, která je umístěna do skleněné nádoby, jejíž zbytek obsahuje čirou nebo průsvitnou kapalinu. Tato nádoba je pak umístěna na základnu se žárovkou, jejíž teplo způsobuje dočasné snížení hustoty vosku a povrchového napětí kapaliny. Jak ohřátý vosk stoupá  touto kapalinou, ochlazuje se a padá zpět na dno nádoby. Tento cyklus se neustále opakuje a vizuálně připomíná lávu. Což ostatně určilo název této zajímavé lampy.

Z jakých designů můžete vybírat

Designů lávových lamp je dnes opravdu nepřeberné množství. Pokud si je ještě pamatujete z devadesátých let, tak možná máte pocit, že tehdy tak nějak všechny vypadaly skoro stejně. To je ale při jejich současném comebacku do bytového designu opravdu dávná minulost.

Dnes už jsou pryč doby, kdy lampy měly bakelitové základny. Současné designy nabízejí naopak krásné kovové i dřevěné designy. Vybírat můžete samozřejmě také z nepřeberného množství barev a také velikostí. Dnes seženete dokonce i velkou podlahovou lávovou lampu.

A kam se lávové lampy hodí? Můžete je klidně dát svým dětem do dětského pokoje. Pokud si na tyto lampy pamatujete z devadesátých let, tak jste dost možná sami ve svém dětském pokojíčku měli. Decentní lávové lampy se samozřejmě hodí i na noční stolek do ložnice. Jejich doménou je ale obývací pokoj, kde dokáží vykouzlit opravdu nádhernou atmosféru. A právě tam se nejvíc hodí i ty velké podlahové. A v neposlední řadě lávovou lampu můžete umístit i do kuchyně. Až půjdete v noci mlsat, decentně vám posvítí. Dále čtěte: Co je vintage nábytek, jak starý musí být a jak jej vybrat pro svůj byt či dům.

Zdroj: Stylist.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu