Jak vybrat pracovní desku, aby ladila se zbytkem kuchyně a něco vydržela

Kuchyně 03. května 2021 | 08:25 — Marie Drahá
Bez dostatečně odolné pracovní desky se žádná kuchyňská linka neobejde. Na výběr je z laminátu, masivu, přírodního i umělého kamene, také z mramoru, vápence, betonu či keramiky. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv materiál, měl by s kuchyňskými skříňkami perfektně ladit.
Dalších 5 fotografií v galerii
Dřevo je klasika, ale existují i další varianty / Depositphotos

Kuchyňskou pracovní desku vybíráme obvykle s ohledem na finanční možnosti. Cenově dostupný laminát lze jen těžko srovnávat například s mramorem. Přestože má každý materiál své přednosti a nevýhody, důležitou roli hraje také jeho design. Nabídka je však široká a z obrovské škály barev i odstínů může být někdy problém vybrat.

Kombinace, které se k sobě hodí

Jen těžko bychom vybírali kuchyňské skříňky s ohledem na pracovní desku. Dokonalého souladu dosáhneme opačným způsobem, tedy když výběru linky podřídíme rovnou i výběr pracovní desky.

Bílá lesklá kuchyně

Hodí se do menších prostor, moderních interiérů a všude tam, kde si majitelé potrpí na eleganci a dokonale čistý vzhled. Doplnit bílou lesklou kuchyni pracovní deskou ve stejném designu by však nevypadalo nejlépe. Více se k ní hodí některý z odstínů šedé. Může jít o imitaci žuly, ale také nerez.

Krémová či béžová kuchyně

Naopak k matné bílé, smetanové nebo světlounce šedé kuchyni se nemusíte bát zvolit pracovní desku v podobném barevném odstínu. Slušet jí bude ale znovu také šedá, případně stejný odstín dřeva, který se opakuje na podlaze.

Kuchyně z masivu/imitace dřeva

Moderní kuchyně jsou dvoubarevné. Často kombinují matné skříňky v krémovém či pastelovém odstínu s designem dřeva. V tom případě je nejlepším řešením jednu z barev na pracovní desce zopakovat, ideálně správný odstín dřeva.



Ke kuchyním ze světlého dřeva se naopak skvěle hodí tmavě šedá nebo černá pracovní deska. Kontrast táhne, a pokud si ke kuchyni pořídíte navíc další doplňky ve stejném odstínu, máte vyhráno. Tmavé dřevo naopak vypadá nejlíp v kombinaci se světlejší deskou. Bát se nemusíte ani metalických odstínů.

Tmavá kuchyně

Šedá nebo černá kuchyně si žádají desku světlejší barvy. Bude se k nim hodit béžová i světle šedá deska, ale také kámen nebo lesklá skleněná deska. Jestli máte rádi klasiku, zvolte světlý přírodní odstín dřeva s viditelnou strukturou. Dále čtěte: Kuchyňské vychytávky, které usnadní život v každé domácnosti.

Barevná kuchyňská linka

Rozhodli jste se pro některou z výraznějších barev? Pokud si hodláte pořídit kuchyňskou linku v červené či zlaté barvě, v případě pracovní desky se držte raději při zemi. Dobrou volbou bude jednoduchá pracovní deska v bílé nebo světle šedé barevě, světlý kámen nebo matné sklo.

Rustikální kuchyně

Venkovským kuchyním v dřevěném vzhledu nejvíce sluší matná béžová pracovní deska nebo světlý umělý kámen. Ve všech případech pak dávejte pozor na to, aby celkový dojem z kuchyně nezkazily kachle nebo výmalba. Čím výraznější je totiž stěna, tím decentnější by měla být pracovní deska.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu