Zateplení domu je opředeno řadou mýtů. Udělejte si v tom navždy jasno

Exterier 02. června 2021 | 17:16 — Veronika Prášilová
Úspory, nebo vyhozené peníze? Zbytečnost, nebo užitečný úkon? Kolem zateplování domů je vždy hodně otázek. U řady z nich však často slýcháme buďto částečné, nebo dokonce zcela mylné odpovědi. S řadou z nich jste se možná setkali také.
Další 3 fotografie v galerii
Někdo tvrdí, že polystyren rychle ztrácí své izolační vlastnosti / Pixabay

Podle Českého statistického úřadu je v současné době zateplena přibližně polovina všech budov v Česku, další zhruba třetina domácností žijících v nezateplených domech o tom uvažuje. Tato stavební úprava má nepochybně své opodstatnění, přesto kolem ní stále panuje řada nepodložených tvrzení.

Zateplení brání domu dýchat

Toto je jeden z vůbec nejčastějších mýtů. Dýcháním stavby označujeme např. vlhkostní spolupráci vnější stěny s vnitřním vzduchem, v žádném případě dům stěnami nevětrá, jak je často míněno. Podobně jako zděná stavba nevětrají např. ani stěny dřevostavby, jejíž konstrukce typicky obsahuje neprodyšnou fólii. Přitom konstrukce dřevostavby splňuje všechna kritéria pro prvotřídní bydlení. K výměně vzduchu, a tím i vlhkosti, dochází z více než 95 % větráním okny, dveřmi, řízeným větráním, digestořemi atp. Komunikace nosné stěny s interiérem zůstává nezměněna a závisí zejména na použití povrchových vrstev. Nejlépe „dýchají“, tedy reagují na vlhkost, materiály na bázi sádry.

Investice se nevrátí

Komplexním zateplením je možné ušetřit 50-80 % energetických nákladů. V zimě dobře zateplený dům znamená nízké náklady na vytápění, žádné tepelné mosty, které stojí za vznikem plísní, u novostavby pak úsporu za vytápěcí systém s nižším výkonem. V létě majitelé zateplených domů uvidí úspory na účtech za klimatizaci, která je v porovnání s vytápěním až třikrát náročnější na energie. Současně se s každoročním zvyšováním cen za energie snižuje i doba návratnosti investice. Velkým plusem je, že zateplení je možné financovat pomocí státních dotací.

Zateplení vyřeší vlhkost v domě

Věřit tomuto předsudku by byla velká chyba. Pokud je dům vlhký, zateplení tento problém nevyřeší. Jestliže prosakuje do konstrukce zemní vlhkost nebo do ní zatéká, je nutné nejprve odstranit příčinu problému. Zateplením obvodových stěn lze skutečně docílit snížení kondenzace vodních par na vnitřním povrchu konstrukce, jestliže je však zdrojem vlhkosti vnější zdroj, samotné zateplení nepomůže.

Stačí menší tloušťka izolace 

Rozhodně neplatí, že stačí zateplit libovolnou tloušťkou izolace. Vždy záleží na tom, o jaký dům jde. Standardní dům se zatepluje materiálem s tloušťkou okolo 15 cm, nízkoenergetický dům asi 25 cm a pasivní zpravidla 30 cm. Jako účinná izolace se tak jeví minimálně 15-20 cm, případně lze použit o něco tenčí šedý pěnový polystyren, který má lepší izolační vlastnosti. Uvažovat o tloušťce izolace menší než 15 cm je až na malé výjimky zcela neekonomické. Například stavby postavené před 15 a více lety se často zateplovaly tloušťkami 5-6 cm a nyní se tyto domy zateplují znovu. Z toho vyplývá, že byl-li váš dům zateplený před vice než 15 lety, s velkou pravděpodobností nebude izolace odpovídat dnešním energetickým standardům.

Polystyren se časem ztrácí

Mýtus vzešel v začátcích užívání polystyrenu, a to v důsledku prohřešků vůči jeho užitným vlastnostem. Tento izolační materiál odolává teplotám do 80 °C, ale je náchylný na působení organických rozpouštědel. Chybné použití pěnového polystyrenu pod černé nebo tmavé opakní sklo v prvních typech meziokenních vložek, stejně jako užití lepidel, která obsahovala organická rozpouštědla při položení hydroizolací, způsoboval úbytek pěnového polystyrenu. Při dodržení všech zásad správné aplikace je trvanlivost polystyrenu srovnatelná s ostatními velmi odolnými stavebními materiály, tedy až 200 let.

Zvýšená kondenzace par a plísně

Budu mít doma studené stěny a okna, na nich zkondenzují páry a objeví se plísně. To je další častý omyl, který některé lidi odrazuje od zateplení budov. Skutečnost je přitom právě opačná. Teplota vnitřní strany obvodových stěn je vyšší, čímž se vzdaluje od rosného bodu. To znamená daleko menší pravděpodobnost, že vodní páry zkondenzují. Pokud plíseň přece jen vznikne, příčinou není působení vnějšího zateplení, ale obvykle nastává kvůli většímu utěsnění spár výplní oken a dveří a zároveň nedostatečným větráním. Zvýšená kondenzace vodních par hrozí jen v případě vnitřního zateplení, kdy dochází k přesunu kondenzační zóny blíž vnitřnímu povrchu obvodových stěn. Pokud proto u staršího domu není možné zateplení zvenčí, nevyplatí se zateplovat pouze zevnitř. O tom, že polystyrenem lze dobře zateplit i psí boudu, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu