Černý bez. Voňavá a krásná léčivka, která na zahradě odpuzuje hlodavce i hmyz

Exterier 05. června 2021 | 16:40 — Marie Drahá
Červen je ideálním obdobím pro sběr květů černého bezu. V létě si z nich připravíte lahodnou limonádu, v zimě pomohou s nachlazením i hleny. Využít je můžete i při výrobě domácí kosmetiky. Pokud si bez nasadíte na zahradě, šmahem se zbavíte hlodavců a otravného hmyzu.
Další 4 fotografie v galerii
Léčivé jsou květy, listy i plody černého bezu / Pixabay

Bez černý byl kdysi součástí mnoha zahrad a dvorků. Sazenice bezu totiž dostávaly nevěsty při svatbě, aby si je mohly vysadit a léčit neduhy svého muže. Bezu byly přisuzovány magické účinky. Obydlí prý chránil před bleskem i čarodějnicemi. Dnes je spíš k vidění volně v přírodě. Roste na lesních mýtinách, na mezích, u cest. Všude tam, kde je půda bohatá na živiny.

Bez hojí, léčí a pročišťuje

Na sběr květů černého bezu je ideální doba právě nyní. Bezové květy se sbírají za suchého a slunného počasí, nejlépe kolem poledne. Do přírody je nejlepší vyrazit s košíkem nebo plátěnou taškou, aby se bez nezapařil. Květy se suší v tenké vrstvě ve stínu a následně skladují v uzavíratelné dóze, kde vydrží až rok. Jejich léčivé vlastnosti jsou široké. V podobě bylinkového čaje čistí zahleněné průdušky, potlačují horečku i nachlazení, pomáhají při kašli nebo při chřipce. Podporují dokonce tvorbu mateřského mléka a jsou účinným doplňkem při léčbě parodontózy.

Černý bez se dá smažit v trojobalu, většina z něj ale vyrábí chutný sirup, který vydrží ve spíži až do další sezony. Na 40 květů je potřeba 1,5–2 kg cukru, 3 citrony a 80 g kyseliny citronové. Velmi chutná je také osvěžující bezová limonáda s okurkou. Černý bez se využívá k ošetření uhrovité pleti, vyrobíte z něj krém i pleťovou vodu. Plody černého bezu se pak hodí pro výrobu léčivého likéru nebo vína.

Opatřít se dá v přírodě

Jak černý bez pěstovat? Stačí si jej opatřit v přírodě. Kdykoliv si můžete vyrýt vzrostlejší semenáček a zasadit na zahradu. V létě jde bez snadno řízkovat a na podzim, jakmile v plodech dozrají semena, jdou i tyto zasadit do půdy. Při sázení však myslete na to, že keř černého bezu dosahuje výšky až sedm metrů a v požadované velikosti jej udržíte pouze pravidelným střihem. Pořídit si ale můžete také šlechtěné odrůdy, dokonce s netradičním zbarvením do růžova, které voní po citronech. Dále čtěte: Pampelišky, sedmikrásky, petrklíče. Léčivky, které se vyplatí sbírat.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu