Ocet je univerzální pomocník. Pomůže při úklidu i v boji s hmyzem

Tipy a inspirace 26. června 2021 | 16:05 — Anna Novotná
O tom, že je ocet všestranný pomocník, nemůže být vůbec pochyb. Má široké uplatnění nejen v kuchyni, ale také například při úklidu domácnosti. A dokonce se hodí právě teď v létě, pokud vás doma obtěžují drobné mušky.
Další 1 fotografie v galerii
Naučte se využívat vlastnosti octa na maximum / Depositphotos

Pojďte se spolu s námi podívat, kde všude vám může tento kyselý roztok pomoci.

Bojovník s ucpanými odpady

Možností, kde můžete vlastnosti octa využít, je skutečně nepřeberné množství. Pokud vás například doma trápí ucpávající se umyvadlo či dřez, můžete využít doslova kouzelné vlastnosti octa a jedlé sody. Nejprve do odtoku nasypte 1/2 šálku jedlé sody, který následně zalijte 1/2 šálkem octa. Směs by měla začít pěnit, poté ji zalijte horkou vodou a máte hotovo.

Zatočte s otravným hmyzem

Trápí vás tradičně v létě mravenci či otravné vinné mušky? I tady pomůže ocet. Nalijte jej do sklenice, kterou následně překryjte potravinovou fólií, do níž udělejte nožíkem či nůžkami několik dírek. Brzy můžete vidět první výsledky nastražené pasti.

A podobně můžete bojovat i s invazí potravinových molů. Do nádoby dejte 1,5 šálku jablečného octa a několik kapek prostředku na mytí nádobí. Směs nechte v komoře či spíži, kde bude velkým lákadlem pro nezvané hosty.

Čistí a leští

Pořídili jste si domů dlažbu z pálené hlíny, ale při její údržbě pravidelně trpíte? Pak vězte, že ocet vám pomůže. Po každém vytírání opláchněte podlahu čistou vodou s příměsí octa, bude vypadat jako nová.

A stejně můžete oživit i dřevěné obložení na schodech či jinde v domě. Připravte si půl litru teplé vody, čtyři lžíce bílého nebo jablečného octa a dvě lžíce olivového oleje. Vše promíchejte a obložení roztokem přetřete a doleštěte.

Ocet pak skvěle působí také na skvrny na koberci, pomáhá vyrovnat záhyby na oblečení či desinfikuje a projasňuje textil během pracího cyklu. Čtěte také: Bez pravidelné údržby vám domácí vířivka dlouho radost dělat nebude. Jak ji vyčistit za pár minut

Zdroj: www.ceskestavby.cz, www.bhg.com

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu