Je nejvyšší čas zbavit se slimáků. Za pár týdnů už může být pozdě

Exterier 07. července 2021 | 15:13 — Marie Drahá
Plzák španělský, lidově řečeno slimák. Každým rokem pořádá invazi na zeleninové záhony i keříky okrasných květin. Pokud mu necháte zahrádku napospas, zlikviduje vám veškerou úrodu. Zasáhněte dřív, než začne klást vajíčka.
Další 4 fotografie v galerii
Slimáci se množí poměrně rychle a hlávkový salát rozhodně nenechají bez povšimnutí / Depositphotos

Slimáci jsou postrachem všech zahrádkářů. Pokud nechcete, aby vás připravili o plody vaší práce, je nejvyšší čas se jich zbavit. Od května do července by totiž měla být jejich likvidace nejintenzivnější. V srpnu byste sice aktuální škody zachránili, další rok byste však splakali nad výdělkem. Rozmnožují se neskutečně rychle.

Kdy slimáky sbírat

Existuje několik různých způsobů, jak se žravých plžů zbavit. Nejúčinnější metodou v boji proti slimákům je zahrádku pravidelně kontrolovat a plže poctivě sbírat. Nejvíce jich vylézá ze svých úkrytů brzy ráno, než začne svítit slunce, večer nebo v noci a také po dešti. Často bývají schovaní ve vysoké trávě, v kompostu, pod dřevem i květináči – všude tam, kde je tmavo a vlhko. Dobrou prevencí je proto úklid vlastní zahrady. Pravidelné sečte trávu, nenechávejte na zahradě hromady kamení či dřeva.

Co se slimáky

Co s nimi, když jich máte plný kbelík? Vyhodit je přes plot rozhodně nestačí. Brzy by se totiž vrátili na zahrádku zpátky. Buďto je musíte vysypat někde hodně daleko nebo je jednoduše předhodit drůbeži či prasatům. Zlikvidovat je ale můžete také pomocí soli. Metoda je to ovšem poměrně drastická. Plži se v kuchyňské soli rozpustí a zbytky jenom vylijete. Rychlou smrt připravíte plzákům také tehdy, když je v kbelíku zalijete horkou vodou. Studená nestačí, mohli by vylézt ven.

Každý zahradník má svou zaručenou metodu, jak se plžů zbavit. Někteří je zašlapují, jiní krájejí lopatou, další napichují na tyč. I v tomto případě je však nutné mrtvé slimáky odklidit. Oblíbená je také pivní past. Odříznutá PET láhev s ředěným pivem zakopaná na zahradě tak, aby kousek vyčníval nad povrchem, plže zákonitě přiláká. Může však přilákat i slimáky od sousedů.

Bariéry proti slimákům

Slimákům se nebude líbit, když kolem záhonů vybudujete cestičky z písku, štěrku, štěpky nebo drcené kůry. Vyzkoušet můžete také popel, piliny, jehličí, vápno a drcené skořápky. Plže odpuzuje dokonce i kávový lógr. Záhony můžete rovněž ohraničit ochrannými plůtky se zahnutou horní hranou. Ochrání je ale také obrubníky, které plži nepřelezou.

Rostliny, které plže odpuzují

Vhodnou ochranou je vysázet na okraje zeleninových nebo trvalkových záhonů rostliny, které slimáky vysloveně odpuzují. Je jich poměrně hodně, takže vybrat si může skutečně každý. Patří mezi ně levandule, kontryhel, řeřicha, pryšec, petržel, měsíček i šalvěj. Plzákům nevoní ani kopr, tymián, pivoňky, chrpy nebo česnek. Dále čtěte: Hmyzí hotel. Způsob, jak zachránit opylovače a vyrobit si nádhernou dekoraci do zahrady.

Náš tip

Chcete si pomoct speciálním přípravkem? V boji proti plžům se osvědčil ten, který obsahuje fosforečnan železitý. Slimáci granulky snědí, plní zalezou do svých úkrytů a tam zahynou.

Zdroj info: www.wikihow.com, www.smithspestmanagement.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu