Zbavte se otravných octomilek jednou provždy. Díky třem osvědčeným trikům to půjde snadno

Kuchyně 21. července 2021 | 09:33 — Zuzana Procházková
S octomilkami v domácnosti se jistě setkal každý z nás. Tyto drobné mušky, které poletují většinou nad ovocem nebo odpadkovým košem, však dokážou pořádně potrápit. Navíc se množí neuvěřitelnou rychlostí. Ukážeme vám, jak se s nimi vypořádat nadobro.
Další 3 fotografie v galerii
Octomilky v domácnosti dokážou pořádně potrápit / Depositphotos

Octomilky, kterým se také říká kvasné nebo vinné mušky, milují všechno, co začíná přezrávat, hnít nebo kvasit. Může se jednat o cokoli, ovoce, zeleninu, nápoje, sladkosti či zbytky jídla. Jakmile se vinné mušky začnou těmito potravinami krmit, urychlují o to víc celý kvasný proces a potraviny se začnou kazit rychleji.

I když jsou ve své podstatě octomilky naprosto neškodné, jejich přítomnost je velmi protivná. Nikdo nechce mít všudypřítomné poletující mušky v kuchyni, které navíc po sobě zanechávají malá hovínka na stěnách v podobě černých teček.

Vinné mušky žijí krátce, a to v rozmezí dvou až devíti týdnů. Velkou nepříjemností je skutečnost, že se vinné mušky velmi rychle množí. Samička octomilky naklade až 400 vajíček do kazícího se ovoce a dalších potravin. Pokud tedy nezakročíte hned, když jsou v zárodku a máte jich doma jen pár poletujících, můžete mít brzy zamořený celý byt.

Nalákejte je na pivo a poté vysajte vysavačem

Jestliže se vám už octomilky v domácnosti objevily a není jich zrovna málo, můžete je pochytat všechny najednou. Velmi efektivně je všechny pochytáte pomocí vysavače. Nejprve je ale nalákejte na jedno místo. Postavte na linku sklenici s pivem nebo nějakou slazenou limonádou či sirupem a počkejte, až se tam všechny octomilky slétnou. Nebojte, dlouho to trvat nebude. Poté už jen zapněte vysavač na plný výkon a všechny je ze sklenice nasajte. Na přilákání octomilek skvěle funguje také talířek s kouskem přezrálého ovoce nebo čerstvého droždí.

Vyrobte na ně efektivní past

Pokud se vám nelíbí první způsob s vysavačem, jak pochytat všechny octomilky, máme pro vás jiný. Můžete si vyrobit na vinné mušky past. Výhodou je to, že mají octomilky pořád hlad, a proto se dají snadno polapit. Past vyrobte z nějaké láhve či sklenice, do které dáte například kus zralého banánu, hnijící kuličky hroznového vína nebo sladký nápoj. Následně sklenici překryjte potravinovou fólií (případně sáčkem), upevněte a udělejte do ní jehlou několik dírek. Octomilky takto snadno nalákáte do sklenice, ale cestu zpět už nenajdou.

Udržujte kuchyňskou linku a odpady v čistotě

Na prvním místě je však prevence. Octomilky nebudou mít zájem vás otravovat, pokud budete mít čisto v kuchyni. Proto tedy nenechávejte na kuchyňské lince zralé ovoce, zbytky jídla nebo sklenice se slazenými nápoji či pivem. Stejně tak udržujte okolí dřezu v čistotě a dbejte nato, abyste měli čistý vodní odpad. Dále pravidelně vynášejte koš a pokud máte možnost, vyhazujte bio odpad (ze zeleniny a ovoce) rovnou ven. Dále čtěte: Geniální trik, jak bleskově vypeckovat třešně. Navíc jej zvládnou i děti.

Zdroj: goodhousekeeping.comcountryliving.comceskazahradka.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu