Zatočte s potravinovými moly. Naše rady vám pomohou zbavit se jich dlouhodobě

Tipy a inspirace 06. srpna 2021 | 10:56 — Anna Novotná
Čas od času vyletí ze skříňky s potravinami, možná objevíte i jejich larvy. Když se tak stane, padne na vás pocit bezmoci. Čeká vás další kolo přebírání a vyhazování potravin, seškrabávání larev, likvidace poletujících jedinců a důkladné očisty skříní či spíže. Zbavit se nadobro molů se může zdát nemožné, ale jde to.
Další 4 fotografie v galerii
Nezvaní hosté čas od času zavítají do každé domácnosti / Depositphotos

Moli se nevyhýbají žádné domácnosti, ať už bydlíte v domě, bytě, na venkově či ve městě. Naše rady vám pomohou zbavit se jich dlouhodobě.

Přeberte potraviny

Úvodní krok je vždy stejný. Pokud se u vás objeví moli, vyndejte ze spíže a skříněk všechny potraviny a zkontrolujte všechny především sypké potraviny. Nejčastěji se moli pouštějí do mouky, strouhanky, vloček, ořechů, sypaných čajů, ale není výjimkou je najít v ještě nenačatém sáčku burských oříšků. Všechny moly napadené potraviny bez milosti vyhoďte buďto do koše nebo na kompost.

Zkontrolujte také skříňky a šuplíky s nádobím, kde by se mohly vyskytnout larvy nebo i létaví jedinci. Doporučujeme sundat také police ze skříněk, protože larvy se mohou skrývat i za nimi nebo na bocích, kde si jich nemusíte všimnout. Vše pečlivě vysajte a nezapomeňte na rohy a zaprášené kouty, kde by se mohla nacházet nakladená vajíčka.

Proveďte důkladnou očistu

Místa, kam budete potraviny ukládat, vystříkejte insekticidním přípravkem nebo jiným dezinfekčním prostředkem na kuchyňské povrchy. Plochy také můžete omýt octovou vodou. Nechejte zaschnout a než začnete vracet potraviny na své místo, omyjte také obaly potravin, u kterých to bude možné. Tímto krokem byste se měli zbavit žijících potravinových molů. A dál už budou nastupovat preventivní opatření.

Pořiďte si lapače

Pokud by se i přes všechna předchozí opatření ještě nějací moli objevili, měla by je spolehlivě zachytit takzvaná mololapka. Je to lepicí páska s feromony, která láká samečky. Ti se na ni přilepí a znemožní jejich další rozmnožování.

Pozvěte moly na jedno

Moli jsou přitahování různými vůněmi. Například piva. Proto můžete nalít trochu zlatavého moku do skleničky a položit na místa, kde přechováváte potraviny. Moli se budou chtít napít, z tekutiny už se nedokáží dostat a utopí se. Stejným způsobem můžete místo piva použít víno nebo ocet.

Preventivní opatření

Nikdy nevíte, jestli si moly nepřinesete již z obchodu. Proto se doporučuje všechny mouky, vločky, strouhanku a podobné suroviny dát na noc do mrazáku. Zlikvidujete tím případné larvy, které nemáte šanci přes obal uvidět. Čtěte také: Slupka od melounu skrývá mnoho cenných látek, je škoda ji vyhodit.

Skladujte potraviny v dózách

Dále by bylo vhodné, abyste tyto suroviny přesypali do plastových nebo skleněných dóz, které jsou pro moly nepřekonatelnou překážkou. Nejen, že zamezíte molům k cestě za potravou, ale také budete mít větší vizuální přehled o surovinách. Naše babičky také dávaly do skříní či spíží několik bobkových listů nebo citron se zapíchanými hřebíčky. Do mouky a dalších sypkých potravin pak vkládaly pár kuliček pepře. A také nechávaly ve spíži žít svým životem pavouky, protože věděly, že mají rádi molí larvy.

Zdroj: bobvila.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu