Vana není určena na koupání, ale k relaxaci. Japonci si zřizují koupelny hlavně pro radost

Koupelna 04. srpna 2021 | 13:30 — Marie Drahá
Exotická kultura nás inspiruje po mnoho století. Propojení člověka s přírodou i harmonie jsou základními rysy japonského stylu bydlení. Velkou roli v nich hrají také koupelny. Ty si zřizují Japonci především pro radost. Jak vypadají a co v nich nikdy nesmí chybět?
Dalších 5 fotografií v galerii
Asiaté mají o relaxaci naprosto jasnou představu / Depositphotos

Jemné a jednoduché linie, světlé a neutrální odstíny, přírodní materiály. Vybavit si koupelnu v asijském stylu nemusí být na první pohled nijak složité. Oblíbenými odstíny jsou bílá, béžová nebo barvy dřeva. Zařizujete byt nebo uvažujete o změně? Inspirujte se.

Hygiena a relaxace musí být oddělené

Hlavním pilířem japonské koupelny je striktní oddělení prostoru na hygienu a relaxaci. Není možné, aby stála například toaleta vedle sprchové zástěny nebo vany. Obojí musí být odděleno látkou, posuvnými dveřmi, poloprůhledným sklem nebo zdí ze skleněných cihel. Nezřídka se vana nachází také v druhé místnosti bytu. Podle Japonců totiž není na koupání, ale relaxaci.

1. Vana pro relaxaci

Vany jsou dnes v Japonsku poměrně populární. Nejčastěji mají tvar kruhu či oválu, bývají nízké anebo v úrovni s podlahou. Vany jsou určeny především k rozjímání.

2. Chytrá toaleta

Ve světě technologií jsou Japonci na špici a vybavení koupelny tomu odpovídá. Když záchod, tak s teplou vodou, několika typy difuzéru vůně i diskrétními zvuky. Alternativou je bidet.

3. Jednobarevné ručníky

Pestrobarevné ručníky po babičce v koupelně asijského stylu místo rozhodně nenajdou. Neutrální tóny s čistými liniemi a jednobarevné odstíny budou tou správnou volbou. Dále čtěte: Nedopusťte, aby vaše ručníky byly zašedlé, tvrdé či zatuchlé.

4. Bambus nebo bonsaj

V asijské koupelně nechybí bambus. Pokud není vidět na podlaze nebo dekoracích, roste v květináči. Vsakuje vlhkost, takže je pro tuto místnost zcela ideální. Zvolit můžete také mechové rostliny nebo bonsaj. Její údržba však vyžaduje spoustu práce.

5. Dekorace v hlavní roli

Krása japonské koupelny spočívá v detailech. Soška budhy, dekorativní kameny, zen zahrádka, oleje i soli navodí tu správnou atmosféru a stanou se ozdobou místa. Nezbytnou kulisou je relaxační hudba a důležitým doplňkem velké obdélníkové zrcadlo.

Zdroj info: onekindesign.com, www.homepix.cz, www.sanswiss.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu