Tipy, jak vyčistit zámkovou dlažbu a zajistit, aby vydržela co nejdéle

Exterier 09. srpna 2021 | 08:12 — Marie Drahá
Zámková dlažba je oblíbená z několika důvodů. Snadno se pokládá, dobře vypadá a také se jednoduše opravuje. Po několika letech užívání se však i na ní podepíše čas. Jak vyčistit povrch od mechu a nejrůznějších skvrn? Obejdete se i bez chemie.
Další 3 fotografie v galerii
Rychlá pokládka je jen jednou z výhod betonových dlaždic / Depositphotos

Betonovými dlaždicemi se pokrývají chodníky, příjezdové cesty i místa na parkování. Přestože mají celou řadu předností, bez pravidelné údržby velkou parádu před domem neudělají. Běžné nečistoty lze snadno smýt kartáčem a mýdlovou vodou, kterou lze doplnit trochou octa a soli. Na prorůstající plevel nebo mech je nejlepší vzít si speciální kartáček, škrabku či zahradní vidličku. Osvědčila se také horká voda nebo přípravky určené pro likvidaci zeleně. Takto vyčistit povrch se doporučuje jednou až dvakrát ročně.

Jednodušší a na první pohled účinnější řešení představuje wapka. Při jejím použití se však mějte na pozoru. Čištění touto metodou totiž může zámkovou dlažbu poškodit a dokonce zkrátit její životnost. Mezi spáry a do podloží dlažby se totiž dostane příliš mnoho vody, která vyplaví velké množství písku, který je následně třeba do spár doplnit.

Čím dříve, tím lépe

Další kapitolou jsou skvrny od pneumatik, oleje, barvy, lepidla, malty nebo tuku od grilování. Ve všech případech platí, že čím dříve se flek pokusíte vyčistit, tím větší máte naději na úspěch. Čerstvou skvrnu se doporučuje nejdřív vysušit absorpční utěrkou, poté ji namokřit a vzít si na pomoc jar na nádobí. Přípravek se nechá několik minut působit, smyje se vodou a přichází na řadu kartáč. Dále čtěte: Všestranný ocet pomáhá i v zahradě. Snadno a levně ji zbaví plevele i škůdců.

Dobrou službu vám prokážou také absorpční materiály – mohou to být jemné hobliny nebo vystýlka pro kočky. Na skvrnu se pořádně zašlapou, zakryjí a zatíží. Nechají se působit minimálně den, poté se smetou a flek vyčistí saponátem. Proces je možné opakovat několikrát za sebou. Pokud se však chcete podobným procedurám vyhnout, pravidelně a důkladně impregnujte.

Zdroj: www.laneslandscaping.ca, www.chatar-chalupar.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu