Pět častých zlozvyků při uklízení domácnosti, se kterými se vyplatí skoncovat

Interier 15. září 2021 | 10:44 — Zuzana Procházková
Uklízení rozhodně nepatří mezi oblíbené činnosti. Proto spousta lidí hledá způsoby, jak úklid domácnosti co nejvíce usnadnit a urychlit. To však bývá ve výsledku spíše na škodu než k užitku. Přitom se stačí zbavit jen několika zlozvyků a uklízení vám půjde rázem lépe.
Další 3 fotografie v galerii
Vyvarujte se nejčastějších zlozvyků při úklidu domácnosti / Depositphotos

Samozřejmě každý touží mít celý dům vygruntovaný do hodiny. Máte proto zažité nějaké postupy, jak vše usnadnit. Vůbec si však neuvědomujete, že tyto postupy vám spíše brání v efektivním úklidu, neboť výsledek je mizivý. Zkuste to nyní jinak. Poctivé uklízení sice zabere více času, ale čisto budete mít dlouhou dobu.

Zlozvyk 1: Do úklidu se pustíte až v momentě, kdy je velký nepořádek

Pouštíte se do úklidu domácnosti až v momentě, kdy evidujete opravdu velký nepořádek? Chyba. Bohužel odkládání vysávání, mytí podlahy a uklízení koupelen je jedním z nejčastějších zlozvyků. Zkuste si nově úklid vždy naplánovat, vyhradit si na něj čas a rozmyslet, co vše budete uklízet. Nejen, že úklid pak zvládnete rychleji, protože nepořádku nebude tolik, ale také budete mít v domácnosti stále čisto.

Zlozvyk 2: K uklízení celé domácnosti používáte jeden stejný hadřík

Druhým velmi častým zlozvykem je používání jednoho hadříku k úklidu celé domácnosti. Když se nad tím zamyslíte, tento zlozvyk je tak nehygienický, že je potřeba s ním skutečně skoncovat ihned. Lidé totiž mají přirozeně potřebu šetřit materiál, a proto si s jedním hadříkem vystačí na vše. Jenže používání hadříku, kterým jste čistili záchod, na uklízení kuchyňské linky, rozhodně není vhodným nápadem. Proto si zakupte více hadříků nebo houbiček a na každou oblast v domácnosti použijte jiný hadřík. Pak je můžete hodit všechny do pračky a vyprat.

Zlozvyk 3: Čisticí prostředek nenecháte působit

Jestliže čistíte troubu, vodní kámen nebo například plíseň, je nutné na těchto místech prostředek nechat působit dle specifikací pro použití. Pokud totiž čisticí prostředek nenecháme působit dodatečně dlouho, plíseň nebo usazeniny v troubě nemusí pustit. Poté akorát strávíte více času úporným drhnutím daného místa, protože špína nejde dobře dolů.

Zlozvyk 4: Použité hadříky nebo houbičky po uklízení neperete

Čtvrtým zlozvykem v oblasti uklízení je fakt, že spousta lidí po uklízení nedá vyprat použité hadříky, houbičky nebo mopy. V nejlepším případě je pouze vymáchají pod teplou vodou, pověsí k usušení a mají připraveno pro další použití. To je velká chyba, a navíc nesmírně nehygienická. Hadříky ani mopy pod vlažnou vodou obyčejným vymácháním nevyperete a neodstraníte všechny bakterie. Zkuste nově alespoň jednou do měsíce všechny hadříky a houbičky vyprat v pračce na 90 stupňů Celsia a dejte k pracímu prostředku ještě nějakou dezinfekční přísadu.

Zlozvyk 5: Přeplněné pračky nebo myčky

Vyvarujte se talé přetížení myčky na nádobí nebo pračky. V dobré víře, že se to tam přeci ještě vejde, máme ve zvyku často myčku i pračku přeplňovat. Tento postoj však nemá z žádného úhlu jedinou výhodu. Nádobí nebude tak kvalitně umyté, může lehce zapáchat, oblečení rozhodně nebude lépe vyprané, a navíc ještě pračku i myčku ničíte. Dále čtěte: Pokud chcete ihned nakopnout orchidej k novému růstu a květenství, zaměřte se na kořeny.

Zdroj: thespruce.com, electrodry.com, sandiagreenclean.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu