Pokud chcete ihned nakopnout orchidej k novému růstu a květenství, zaměřte se na kořeny

Tipy a inspirace 03. září 2021 | 08:10 — Zuzana Procházková
O orchidejích se traduje, že jak jednou někdo začne s jejich pěstováním, není cesty zpět a parapet se těmito překrásnými květinami rychle plní. Bohužel ne vždy roste orchidej tak, jak by měla. Odpočívá, nekvete a netvoří nové listy? Nezoufejte. Poradíme vám, jak ji jednoduše povzbudit k růstu.
Další 3 fotografie v galerii
Jestliže orchidej neroste, zaměřte se na její kořeny a prostříhejte je / Depositphotos

Orchideje jsou královnami mezi pokojovými květinami. Jejich pěstování bylo dříve dominantou pouze zkušených pěstitelů a dívat jsme se na ně mohli v botanických zahradách. Nyní však orchideje pěstuje téměř každý, protože není krásnější ozdoby bytu. Na jejich pěstování není nic složitého, pokud se dodržuje pár věcí. Když však přestane růst, je potřeba jí pomoci. Základní péče se v tomto případě odvíjí od kořenů.

Vybírejte správný druh orchideje

Ještě, než se pustíte do toho, jak konkrétně postupovat při odstraňování kořenů u orchideje, je potřeba zmínit důležitý fakt. Tím je druh orchideje, která je vhodná pro pěstování v domácnosti. I od toho se poté odvíjí správná péče.

Pro domácnosti moderní a více vytápěné se hodí orchideje rodu Phalaenopsis, kterým se česky říká můrovec. Výhodou je, že je tento rod orchideje skvělý pro začátečníky kvůli nízké náročnosti. Orchideje rodu Phalaenopsis jsou odolnější vůči změnám teplot, tudíž zvládnou i pokojové teploty kolem 20 stupňů Celsia během zimy. Dále nejsou tolik náročné na zalévání a rosení.

Pokud byste kromě můrovce chtěli vyzkoušet ještě nějakou jinou orchidej, sáhněte po orchideji z rodů Vanda nebo Oncidium. Další druhy orchidejí odborníci nedoporučují v běžné domácnosti pěstovat.

Základní předpoklady úspěšného pěstování orchidejí

Existuje hned několik základních pravidel správného pěstování orchidejí, díky kterým by měla květina prosperovat a bohatě růst.

  • Orchidej pěstujte v průhledném květináči s průchody jednak na dnu, ale také po stranách. Je to z toho důvodu, aby měla orchidej dostatek vzduchu, ale také světla na kořeny.
  • Orchidej zalévejte jen tehdy, kdy bude substrát suchý, a to tím způsobem, že ponoříte kořeny do vody na zhruba půl hodiny. Voda by měla být odstátá nebo dešťová.
  • Udržujte v místnosti, kde orchidej pěstujete, vlhkost nad 50 %. Suchý vzduch květinám škodí.
  • Pozor na přímé sluneční paprsky, které by orchidej mohly popálit.
  • Jednou za tři roky orchidej přesaďte.
  • Hnojit můžete v období vegetace, tedy od jara do podzimu.

Nakopněte růst brutálním zástřihem kořenů

Pokud vám orchidej neroste ani nekvete, i když máte ten správný druh, a také jste dodržovali všechna pravidla správného pěstování orchidejí, její růst můžete podpořit jinak. Zaměřte se na kořeny, které je třeba pořádně prostříhat. Tím byste měli orchideji velmi ulevit a doslova ji nakopnout k životu.

Kořeny vhodné k odstranění poznáte poměrně snadno. Zdravý kořen je šedozelené barvy, přičemž na špičce je zelený. Zdravé kořeny se také vyznačují tím, že jsou pevné a pružné zároveň. Všechny ostatní kořeny opatrně odstraňte. Tyto kořeny jsou povětšinou už mrtvé, suché nebo shnilé. Zbytečně orchideji ubírají sílu.

Jakmile budete mít kořeny důkladně prostříhané, je potřeba orchidej zasadit do nového květináče s novým substrátem. Po zasazení je nutné, abyste alespoň 6x denně rosili listy orchideje, ale pozor, voda se nesmí dostat k srdíčku. To by mohlo zahnívat. Za deset dní by se vám orchidej při správném postupu měla vrátit k životu. Dále čtěte: Šest skvělých způsobů, jak jednoduše odstranit chlupy vašeho mazlíčka z koberce. Jde to i bez vysavače.

Zdroj: orchidbliss.com, orchidfriends.com, gardeners.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu