Čtěte složení pracích prostředků a vynechte při praní chemické optické rozjasňovače

Tipy a inspirace 24. září 2021 | 10:07 — Mirka Malá
Optické zjasňovače jsou syntetické chemikálie přidávané do tekutých a práškových pracích prostředků, aby oblečení vypadalo bělejší a jasnější. Jenomže to jsou prostě chemikálie, a to je problém.
Další 2 fotografie v galerii
Perte raději přírodními prostředky / Depositphotos

Optické rozjasňovače jsou bohužel součástí většiny pracích prostředků a u řady z nich se ani nedozvíte, že je obsahují. Jsou to ale chemikálie, které prakticky zničí úplně vše včetně tkaniny, takže vaše prádlo sice bude čisté a beze skrvn, ale brzy bude také zničené. A co víc, tyto chemikálie se dostávají z tkanin do pokožky, která obvykle reaguje alergickou reakcí.

Jak optické rozjasňovače fungují

Optické zjasňovače transformují vlny ultrafialového světla, aby vylepšily modré světlo a minimalizovaly množství žlutého světla, aby věci vypadaly bělejší. Takže vlastně vaše oblečení není díky těmto chemikáliím čistší, jen jde o takový efekt, aby vypadalo bělejší a jasnější. Místo toho optické rozjasňovače v oblečení zůstávají, protože mohou odolat teplu a dokonce i chemikáliím, jako je bělidlo.

Optické zjasňovače se také používají při výrobě papíru, textilu, plastů, barev, tiskových barev a kosmetiky. Byly také použity k detekci úniku odpadních vod, k pomoci při lékařských diagnostických postupech a ničení zemědělských škůdců.

Podle článku s názvem Klíčové vlastnosti pracích prostředků, který zpracovala organizace Design for the Environment, mohou být optické rozjasňovače potenciálně toxické pro člověka a bělidla na bázi aminotriazinu nebo stilbenu mohou způsobit řadu zdravotním problémů včetně neplodnosti. A to samozřejmě není potřeba mluvit o znečištěném životním prostředí, protože tyto chemikálie z pračky vypouštíme přímo do odpadních vod, které jsou obvykle následně určeny k čištění na pitnou vodu.

Přírodní alternativy pro zdravé praní

Prací mýdla lze dokonce snadno vyrobit doma, ale naštěstí už existuje řada přírodních pracích prostředků, které snadno zakoupíte ve své oblíbené drogerii. Najdete mezi nimi dokonce kromě pracích gelů a pracích prášků také odstraňovače skvrn a aviváže, tedy vše, co pro praní potřebujete. Většina těchto přírodních pracích prostředků má navíc přírodní vůně, takže už nebudete muset čichat ty chemické, kterými se výrobci chemických pracích prostředků tak rádi chlubí. Dále čtěte: Možná vás překvapí, že některé věci doma uklízíme a čistíme zbytečně často.

Zdroj: The Spruce.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu