Co je vintage nábytek, jak starý musí být a jak jej vybrat pro svůj byt či dům

Interier 10. října 2021 | 17:20 — Mirka Malá
O stylu vintage se píše prakticky denně. Jde o jeden z nejoblíbenějších bytových designů posledních let. Přesto ale řada lidí netuší, jaký nábytek si vlastně pořídit, aby byl doopravdy vintage.
Další 2 fotografie v galerii
Definice vintage nábytku je velmi přísná / Depositphotos

Co je tedy vlastně vintage nábytek? A jak se liší od starožitného nábytku?

Co je vintage nábytek?

Vintage nábytek je jakýkoliv nábytek, který je nejméně 20 let starý. Pokud je kus nábytku starý alespoň 20 let, ale byl restaurován, je stále považován za vintage.

V kategorii vintage najdete novější kousky nábytku, zejména ty z let 1950 až 1980, ty jsou obecně považovány za retro nábytek. Novější použité kusy pocházející z poloviny 80. let a dále jsou jednoduše považovány za použitý nábytek, a nejsou tedy ani vintage, ani retro. Veškerý nábytek v moderním stylu z období cca poloviny minulého století, který je populární od prvního desetiletí 21. století, lze označit za vintage i retro.

Tím se tedy jasně vintage odděluje od starožitného nábytku a nemůžete si tyto dva termíny splést.

Jak vybavit byt či dům vintage

Vzhledem k tomu, že vintage zahrnuje nábytek z éry hned několika desetiletí, máte při vybavování vašeho domu či bytu ve stylu vintage dvě možnosti.

Můžete si buď vybrat kousky z jedné vintage/retro éry, jako je moderní polovina minulého století, a použít je k opětovnému vytvoření tohoto stylu. Nebo můžete pečlivě sestavit sbírku historických kousků z různých období v kombinaci, která vytváří harmonický a soudržný vzhled. Pokud kombinujete kousky z několika období, ujistěte se, že spojíte místnost dohromady barvou a úrovní formality, takže i když kousky pocházejí z různých časů, všechny sdílejí určité vizuální prvky.

Navíc při vybavování domácnosti vintage nábytkem můžete mít i dobrý pocit. Když totiž skupujete vintage kousky, jste vlastně přítelem planety. Je to jedna z ekologicky šetrných metod zařizování vašeho domova, protože zabráníte tomu, aby se starý nábytek dostal na skládku. A zařizování vintage kousky je pro váš domov zdravější, protože nábytek již dokončil odplyňování formaldehydu nebo jiných toxických látek přítomných v povrchových úpravách a lepidlech. Pokud je třeba tyto kousky repasovat, můžete použít netoxické povrchové úpravy. Dále čtěte: Podzim nemusí být depresivní. Vyzdobte si byt či dům podzimními dekoracemi a budete se doma cítit příjemněji.

Zdroj: The Spruce.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu