Pokud jste vytáhli ze skříně své vlněné a kašmírové svetry, je nejvyšší čas dozvědět se, jak o ně správně pečovat

Tipy a inspirace 07. listopadu 2021 | 08:51 — Mirka Malá
Svoje vlněné a kašmírové svetry rozhodně do čistírny nosit nemusíte. Stačí se o ně starat správně v pohodlí domova a především je nedávat do sušičky.
Další 1 fotografie v galerii
Správná péče o svetry je zásadní / Shutterstock

Vaše svetry jsou už jistě v plné pohotovosti, jak se venku značně ochladilo. A tak je nejvyšší čas se dozvědět, jak se o ně správně starat.

Nejlepší způsob, jak prát vlnu a kašmír

Abyste pochopili, proč je možné prát vlnu a kašmír doma, musíte nejprve porozumět tkanině. V podstatě jde o to, že všechna zvířata, od kterých byla vlna získána, používají stejný proces čištění. Proto je vždy zcela bezpečné vlnu a kašmír prát v ruce. Stačí vlastně jen do umyvadla napustit vlažnou vodou a přidat kapku pracího gelu speciálně vyvinutého pro vlnu.

A pozor. Vhodnout alternativou může být klidně dobrý vlasový šampon, protože vlna a kašmír jsou vlastně vlasy, tedy zvířecí vlasy. Takže svůj svetřík namočte do umyvadla a nechte ho tam klidně až 30 minut. Vypusťte špinavou vodu a vypláchněte svetr studenou čistou vodou. Následuje nejzásadnější krok, tedy především žádné ždímání, které porušuje vlákna. Místo toho jemně odstraňte vodu stlačením svetru do koule. Pak nechte svetr uschnout rozprostřený například na osušce.

Jak prát vlnu a kašmír v pračce

Pro dosažení nejlepších výsledků umístěte svetr do síťovaného pracího sáčku. Na pračce zvolte jemný cyklus a ujistěte se, že teplota vody je nízká a odstřeďování není moc rychlé. Po dokončení cyklu svetr okamžitě vyjměte, aby se dlouho nemačkal.

Jak svetry sušit

Ať už své svetry perete ručně, nebo v pračce, rozhodně je nedávejte do sušičky. Zcela jistě by se vám tam srazily. Místo toho položte svetr naplocho na čistý ručník nebo sušák a znovu vytvořte jeho přirozený tvar. Nechte uschnout na vzduchu. Pro urychlení schnutí svetr srolujte do ručníku jako spací pytel. Pak ho znovu rozviňte a vyměňte mokrý ručník za suchý nebo svetr položte na sušák a znovu ho vytvarujte. A pamatujte, že svetry se nikdy nevěší... Dále čtěte: Pokud vaše myčka nemyje jako dřív, zkuste domácí opravu. Mnohé problémy dokážete vyřešit sami.

Zdroj: Martha Stewart.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu