Jak snadno odstranit neodstranitelné skvrny od kávy a čaje z hrnků

Tipy a inspirace 10. prosince 2021 | 08:21 — Mirka Malá
Káva nebo čaj sice patří mezi velmi oblíbené teplé nápoje, ale jsou zároveň také velkým nepřítelem, který za sebou zanechá nevzhledné a těžko odstranitelné tmavé skvrny.
Další 1 fotografie v galerii
Některé skvrny od kávy či čaje se odstraňují těžko / Shutterstock

Tyto skvrny od kávy a čaje lze někdy snadno odstranit, ale jiné vyžadují trochu více práce v závislosti na materiálu hrnku a na tom, jak dlouho tam skvrnu necháte. Bílá je oblíbenou volbou pro nádobí, ale na bílých hrncích skvrny ještě více vyčnívají a někdy bývá těžké je umýt.

Než se pustíte do drhnutí kávových nebo čajových skvrn, musíte znát materiál svého hrnku. Některé, jako nerezová ocel nebo kamenina, potřebují zvláštní čištění. Mnoho hrnků lze mýt v myčce na nádobí, ale u silných skvrn zase může pomoci předmytí. Které metody tedy fungují?

Namočte hrnek do mycího prostředku

Pokud potřebujete odstranit silné skvrny z vnitřku hrnku, pomůže kombinace horké vody a vašeho tradičního prostředku na mytí nádobí. Nechte vše odstát minimálně několik minut a pak zkuste vydrhnout vnitřek hrnku houbičkou.

K odstranění skvrn od kávy z cestovních hrnků s nerezovými vnitřky použijte měkkou houbu. Abrazivní čističe mohou poškrábat povrch. Jiné materiály, jako je standardní keramické nádobí, snesou i drsnou stranu houbičky, ale mějte raději lehkou ruku.

Zkuste jedlou sodu

Pokud předchozí metoda nezabere, mělo by to jít jedlou sodou. Posypejte skvrny jedlou sodou a přidejte trochu vody, abyste vytvořili pastu. Skvrnu vydrhněte vlhkou, měkkou houbou. Jemná abrazivní povaha jedlé sody pomáhá odstranit skvrny od kávy nebo čaje z povrchu, takže jedlá soda by měla platit i na skvrny na vnější straně hrnku. Jakmile skončíte s drhnutím, hrnek dobře opláchněte, abyste odstranili zbytky jedlé sody.

Nebojte se octa

Ocet je další spolehlivé čistidlo všeho, co nejde odstranit tradičními prostředky. Hrnek naplňte z poloviny octem a dolijte horkou vodou. Nechce působit asi deset minut a pak hrnek umyjte vaším běžným mycím prostředkem. Dále čtěte: Molům se v kuchyni líbí hlavně před Vánoci. Zakročte proti nim dřív, než vám zamoří všechny zásoby.

Zdroj: Bhg.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu