Vyrobte si účinná hnojiva na fialky ze surovin, které máte běžně doma. Vyjde vás to na pár korun

Tipy a inspirace 12. prosince 2021 | 18:45 — Zuzana Procházková
Africké fialky jsou jedny z nejpěstovanějších kvetoucích pokojových rostlin. Při správném pěstování vás budou obdarovávat překrásnými květy všech možných barev, o kterých se vám ani nezdálo. Prosperitu fialek můžete také podpořit účinným hnojivem. Poradíme vám, jak si je vyrobit po domácku za pár korun.
Další 3 fotografie v galerii
Prosperitu fialek můžete podpořit účinným domácím hnojivem / Pixabay

Africká fialka je velmi oblíbenou pokojovou rostlinou, která pochází ze svahů dnešní Tanzanie. Zajímavostí je, že od jejího objevení v roce 1892, bylo už vyšlechtěno přes dvacet tisíc odrůd s květy v nejrůznějších barvách i velikostech. Kromě klasických plných květů můžou být okraje také krásně zvlněné.

Fialka není náročná na pěstování

Tato pokojová květinka není naštěstí nijak náročná na pěstování a většinou se velmi dobře a rychle zakoření. Mezi nejoblíbenější druhy k pěstování v České republice se řadí především jonátky a africké fialky. Existují pochopitelně také velmi náročné druhy fialek, které se však hodí spíše pro experty nebo botaniky.

Jak pěstovat fialky

Ohledně pěstování fialek je důležité dodržet následující. Dopřejte jim dostatek světla, přičemž na umístění je nejlepší parapet východního nebo severozápadního okna. Rozhodně je ochraňte před průvanem. Udržujte teplotu mezi 18 až 24 stupni Celsia, která v době klidu může klesnout i na 15 stupňů Celsia. Jestliže chcete, aby vám kvetly i v zimě, prodlužte jim den umělým světlem na alespoň 14 hodin. Co se týká zalévání, ideální je zalévat fialku do podmisky nebo pod listy, nikdy ne shora přes listy. Dejte pozor na přemokření, to rostlině nesvědčí.

Kdy začít s hnojením fialek

S hnojením fialek začněte ve chvíli, kdy přestane kvést nebo se její listy začnou zbarvovat do žluta či začnou odpadávat. Hnojivo kupovat nemusíte, vystačíte si s velmi účinnými po domácku vyrobenými hnojivy, například z cibulových slupek nebo citrusové kůry.

Hnojivo z cibulových slupek

Hnojivo z cibulových slupek využijte v situaci, kdy není fialka v dobré kondici nebo ji napadli paraziti. Příprava hnojiva je velmi jednoduchá. Zalijte zhruba 50 g slupek z cibule 2 litry vroucí vody. Povařte 10 minut, a poté nechte vychladnout. Před použitím přeceďte a můžete použít. Vhodné je tento typ hnojiva aplikovat tentýž den.

Hnojivo z citrusové kůry

Citrusy jsou zásobárnou cenných vitaminů, minerálů a dalších živin, které rostlinám velmi prospívají. Použít můžete jakoukoli kůru z citrusů, nejčastěji se jedná o tu citronovou nebo pomerančovou. Slupku po oloupání ovoce nakrájejte najemno, zalijte vroucí vodou a nechte jeden den louhovat. Poté sceďte a rozřeďte s teplou vodou v poměru 1 : 10. Poté můžete aplikovat k fialkám.

Hnojivo z kvasnic

Třetím skvělým tipem pro výrobu domácího hnojiva na fialky jsou kvasnice. Smíchejte v misce 5 gramů sušeného droždí s 5 litry vody a 2 lžícemi cukru. Misku zakryjte a nechte ji stát na nějakém teplém místě alespoň 3 hodiny. Nakonec roztok zřeďte vodou v poměru 1 : 5 a máte hotovo. Dále čtěte: Nejrychlejší a nejúčinnější způsob, jak uklidit celý dům těsně před příjezdem hostů.

Zdroj: homeguides.sfgate.com, creativehomemaking.com, fertilizerfor.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu