Osvědčené tipy, jak vyčistit plech na pečení, aby byl znovu jako nový

Tipy a inspirace 30. prosince 2021 | 09:12 — Zuzana Procházková
Pečení tradičního vánočního cukroví už odzvonilo a dost možná na váš čekají odložené plechy s hnědočernými stopami zapečeného cukroví či mastnoty, které potřebují pořádně vydrhnout. Zdánlivě nelehký úkol vyřešíte snadno díky několika osvědčeným trikům. Prozradíme vám, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
Po pečení na plechu často zůstanou různé připáleniny / Shutterstock

Po pečení vánočního cukroví na plechu často zůstanou různé připáleniny a mastné fleky. Než se pustíte do jejich drhnutí, podívejte se na to, z jakého materiálu je zrovna váš plech. Jde o to, že každému typu materiálu vyhovují jen některé metody čištění, jinými byte mohli plech poškodit. Pokud tedy máte plech z klasického hliníkového materiálu, pak můžete bez problému využít jednu z osvědčených metod, o kterých se dočtete dále.

Pokud však máte plech s nepřilnavým povrchem, pak raději zvolte speciální čisticí prostředek určený na tento typ plechu. Jestliže nevíte, z jakého materiálu je váš plech, pak se jako ideální řešení nabízí vyzkoušení nějaké metody čištění na malém kousku plechu, abyste se ujistili, zda to plech nijak nepoškodí.

Tip 1: Jedlá soda a peroxid vodíku

První účinnou metodou na vyčištění plechů je použití jedlé sody v kombinaci s peroxidem vodíku. Tyto dvě složky navrátí i těm nejvíce připáleným plechům čistotu a lesk. A jak na to? Posypte plech bohatě jedlou sodou tak, abyste vytvořili rovnoměrnou vrstvu. Peroxid vodíku nalijte do rozprašovače a postříkejte jedlou sodu na plechu. Nechte působit zhruba 3 hodiny. Nakonec vydrhněte, opláchněte vodou a máte hotovo.

Tip 2: Vinný kámen a bílý ocet

Dalším osvědčeným trikem je použití vinného kamene a bílého octa. Na plech nasypte rovnoměrně vrstvu vinného kamene a rozprašovačem naplněným bílým octem postříkejte plech tak, jako tomu bylo v případě výše popsané metody. Směs je potřeba nechat zcela alespoň 8 hodin schnout, ideálně přes noc. Takto budou mít obě složky ideální dobu pro působení. Ráno plech vydrhněte pomocí horké vody a kartáče.

Tip 3: Obyčejná kostka cukru

Nejspíš byste nevěřili, že s obyčejnou kostkou cukru dokážete vyčistit plech. Skutečně to však funguje a velmi dobře. Jedinou nevýhodou je trocha trpělivosti, jelikož je tato metoda zdlouhavá. Je potřeba plech nechat odmočit v horké vodě, a poté kostkou cukru začít drhnout postupně všechna připálená místa. Jakmile máte hotovo, plech umyjte běžným saponátem a opláchněte.

Tip 4: Citronová voda

O tom, že je citron všestranným pomocníkem v domácnosti, nepochybuje žádná hospodyně. Lze jej efektivně použít i v případě připálenin na plechu. A jak na to? Namočte houbičku nebo kartáček do čerstvě vymačkané citronové šťávy a naneste na místo s připáleninou. Nechte chvíli působit a poté vydrhněte.

Druhou možností je nakrájení citronu na plátky, které následně pokladete na plech, zalijete vařící vodou a necháte zcela vychladnout. Následně připálené zbytky mechanicky snadno odstraníte. Dále čtěte: Místa v domácnosti, na která během úklidu většina lidí zapomíná. Zaměřte se na ně alespoň před Vánocemi.

Zdroj: thekitchn.com, purewow.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu