Dopřejte v zimě orchidejím zálivku z banánového čaje. Slupky z banánu jsou skvělým hnojivem

Tipy a inspirace 02. ledna 2022 | 17:26 — Zuzana Procházková
Někdo říká, že dosáhnout kvetení u orchidejí je nadlidský úkol. To však není tak úplně pravda, zejména během zimy orchideje kvetou rády. Pokud jste zpozorovali už první poupátka nebo chcete podpořit kvetení, dopřejte orchidejím zálivku z banánového čaje. Toto výživné hnojivo poskytne orchidejím vše, co potřebují.
Další 3 fotografie v galerii
Orchidej podpoříte během kvetení výživným hnojivem ze slupek banánu / Shutterstock

Orchideje jsou velmi populární rostliny, a to zejména pro své nádherné květy, které nabývají nejrůznějších barev a tvarů. Tak jako tomu bývá u jiných kvetoucích rostlin, doba kvetení je pro orchidej velmi náročná, a proto ji hned, jak nasadí orchidej poupata, začněte přihnojovat. Právě zálivka ze slupek z banánu je jedním z nejlepších hnojiv. Jednak podpoří rostlinu během kvetení, ale také povzbudí odpočívající orchidej k nasazení poupat.

Využití slupek z banánu

Zkušení zahradníci a pěstitelé si jsou moc dobře vědomi toho, jak jsou pro rostliny banánové slupky prospěšné. Proto je s oblibou přidávají do kompostů pro obohacení půdy o důležité minerály. Stejně tak je zakopávají přímo k rostlinám nebo je v nakrájené sušené podobě přimíchávají do půdy kolem rostlin. Dalším způsobem využití slupek z banánu je právě výroba takzvaného banánového čaje.

Cenné látky obsažené v banánových slupkách

Banánové slupky stejně jako banán samotný obsahují velké množství draslíku, fosforu, hořčíku a dusíku. Tyto minerály jsou velmi prospěšné pro rostliny, a z toho důvodu jsou naprosto skvělým a vyváženým hnojivem. Čaj respektive zálivka ze slupek z banánu je proto ideálním způsobem, jak poskytnout rostlinám výživu během kvetení. Zejména orchidejím banánový čaj výrazně prospívá. Můžete tak snadno předejít vysílení orchideje během kvetení, neboť je velmi dobře známo, že rostlina kvete až do uhynutí.

Jak připravit banánový čaj pro orchideje

Na přípravě banánového čaje pro orchideje není nic složitého. Slupky z banánu usušte a nakrájejte či nalámejte na velmi malé kousky. Poté jednoduše jednu lžičku banánových slupek zalijte hrnkem vroucí vody a nechte louhovat až do vychladnutí. Poté máte hotovo a zálivku můžete přidat rovnou k orchidejím. Ideální frekvence hnojení během kvetení je dvakrát do měsíce.

Použít můžete také čerstvé banánové slupky

Jestliže se vám slupky nechce sušit, pak můžete vyrobit čaj také přímo z čerstvých slupek z banánu. Uděláte to tak, že dvě slupky zalijete dvěma litry horké vody a necháte celé dva dny louhovat. Následně scedíte a odvar naředíte vodou v poměru 1 : 1. Frekvenci dodržujte stejnou, tedy hnojte dvakrát do měsíce. Jelikož budete mít odvaru v tomto případě mnohem více, pak jej můžete použít i k jiným pokojovým rostlinám. Dále čtěte: Osvědčené tipy, jak vyčistit plech na pečení, aby byl znovu jako nový.

Zdroj: balconygardenweb.com, orchidfriends.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu