Osvědčené tipy, jak vyčistit plech na pečení, aby byl znovu jako nový

Tipy a inspirace 30. prosince 2021 | 09:12 — Zuzana Procházková
Pečení tradičního vánočního cukroví už odzvonilo a dost možná na váš čekají odložené plechy s hnědočernými stopami zapečeného cukroví či mastnoty, které potřebují pořádně vydrhnout. Zdánlivě nelehký úkol vyřešíte snadno díky několika osvědčeným trikům. Prozradíme vám, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
Po pečení na plechu často zůstanou různé připáleniny / Shutterstock

Po pečení vánočního cukroví na plechu často zůstanou různé připáleniny a mastné fleky. Než se pustíte do jejich drhnutí, podívejte se na to, z jakého materiálu je zrovna váš plech. Jde o to, že každému typu materiálu vyhovují jen některé metody čištění, jinými byte mohli plech poškodit. Pokud tedy máte plech z klasického hliníkového materiálu, pak můžete bez problému využít jednu z osvědčených metod, o kterých se dočtete dále.

Pokud však máte plech s nepřilnavým povrchem, pak raději zvolte speciální čisticí prostředek určený na tento typ plechu. Jestliže nevíte, z jakého materiálu je váš plech, pak se jako ideální řešení nabízí vyzkoušení nějaké metody čištění na malém kousku plechu, abyste se ujistili, zda to plech nijak nepoškodí.

Tip 1: Jedlá soda a peroxid vodíku

První účinnou metodou na vyčištění plechů je použití jedlé sody v kombinaci s peroxidem vodíku. Tyto dvě složky navrátí i těm nejvíce připáleným plechům čistotu a lesk. A jak na to? Posypte plech bohatě jedlou sodou tak, abyste vytvořili rovnoměrnou vrstvu. Peroxid vodíku nalijte do rozprašovače a postříkejte jedlou sodu na plechu. Nechte působit zhruba 3 hodiny. Nakonec vydrhněte, opláchněte vodou a máte hotovo.

Tip 2: Vinný kámen a bílý ocet

Dalším osvědčeným trikem je použití vinného kamene a bílého octa. Na plech nasypte rovnoměrně vrstvu vinného kamene a rozprašovačem naplněným bílým octem postříkejte plech tak, jako tomu bylo v případě výše popsané metody. Směs je potřeba nechat zcela alespoň 8 hodin schnout, ideálně přes noc. Takto budou mít obě složky ideální dobu pro působení. Ráno plech vydrhněte pomocí horké vody a kartáče.

Tip 3: Obyčejná kostka cukru

Nejspíš byste nevěřili, že s obyčejnou kostkou cukru dokážete vyčistit plech. Skutečně to však funguje a velmi dobře. Jedinou nevýhodou je trocha trpělivosti, jelikož je tato metoda zdlouhavá. Je potřeba plech nechat odmočit v horké vodě, a poté kostkou cukru začít drhnout postupně všechna připálená místa. Jakmile máte hotovo, plech umyjte běžným saponátem a opláchněte.

Tip 4: Citronová voda

O tom, že je citron všestranným pomocníkem v domácnosti, nepochybuje žádná hospodyně. Lze jej efektivně použít i v případě připálenin na plechu. A jak na to? Namočte houbičku nebo kartáček do čerstvě vymačkané citronové šťávy a naneste na místo s připáleninou. Nechte chvíli působit a poté vydrhněte.

Druhou možností je nakrájení citronu na plátky, které následně pokladete na plech, zalijete vařící vodou a necháte zcela vychladnout. Následně připálené zbytky mechanicky snadno odstraníte. Dále čtěte: Místa v domácnosti, na která během úklidu většina lidí zapomíná. Zaměřte se na ně alespoň před Vánocemi.

Zdroj: thekitchn.com, purewow.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu