Několik způsobů, jak si usnadnit práci při úklidu a ušetřit výrazně čas

Interier 03. ledna 2022 | 13:26 — Zuzana Procházková
Pro většinu z nás úklid nepatří mezi oblíbené aktivity, a proto nad ním rozhodně nechceme strávit spoustu času. Přesto však je potřeba mít doma čisto a uklizeno. Naštěstí existuje několik skvělých triků, jak si úklid domácnosti výrazně ulehčit a ušetřit tak vynaložený čas. Prozradíme vám, co jsou tyto triky zač.
Další 3 fotografie v galerii
Netrapte se při úklidu zbytečně / Shutterstock

Některé aktivity, jako například úklid, chceme mít co nejrychleji hotové, neboť nikdo nechte strávit uklízením domu celý den. Přinášíme vám proto několik triků, jak si v jednotlivých dílčích pracích celý úklid usnadnit, a zároveň také urychlit. Většina z těchto triků zabere každý den jen pár minut. Pokud je budete pravidelně praktikovat, můžete ve výsledku ušetřit na úklidu celé domácnosti i hodiny náročného čištění a drhnutí.

1. Připáleniny v troubě nebo na sporáku

Jestliže vám v troubě vyteče koláč nebo se vám vylije omáčka na sporáku, pak je ve výsledku mnohem snazší, tento nepořádek rovnou uklidit. Pokud byste to nechali být nebo byste skvrny jen letmo setřeli, budou se při vaření a pečení ještě více připékat, a pak vám dá velkou práci je po několika dnech odstranit. Připečené jídlo v troubě nejsnadněji odstraníte tak, když do ještě horké trouby vložíte nádobu s vodou, zapnete troubu a necháte vařit vodu zhruba 20 minut. Pára snadno uvolní připečené jídlo nebo mastnotu. Jakmile trouba vychladne, jednoduše ji vytřete houbou nebo papírovou utěrkou. Stejně tak po každém použití vytřete i mikrovlnnou troubu.

2. Stírejte stěny sprchového koutu

Pokud po každém sprchování setřete stěrkou stěny sprchového koutu a opláchnete celý kout teplou vodou, pak si výrazně ušetříte práci při jeho úklidu. Při každém sprchování se totiž na dveřích sprchového koutu usazuje vodní kámen a mýdlo, a proto je na místě dveře vždy po sprchování během minuty setřít. Jestliže máte sprchový závěs místo dveří, pak jej nezapomeňte také opláchnout vodou a nakonec roztáhnout, aby dobře uschnul.

3. Usnadněte si žehlení

I čas strávený nad žehlením oblečení si můžete výrazně zkrátit, a to hned několika způsoby. Pokud prádlo sušíte tradičně na sušáku, pak je důkladně rozvrstvěte, aby nebylo nikde pokrčené. Jestliže sušíte prádlo v sušičce, tak můžete využít speciálního sušicího programu, který v prádle uchová vlhkost, což vám následně usnadní žehlení. Pomačkané prádlo lze také pověsit do koupelny, kdy během sprchování vzniklá pára prádlo navlhčí, a to poté půjde lehce vyžehlit.

4. Každý den pár minut na každý pokoj

Jestliže máte hodně věcí, pak je na místě, abyste každý den věnovali každému pokoji jen pár minut času a poklidili pár věcí. Například můžete posbírat oblečení, uklidit na správná místa vytahané věci, jako například kancelářské pomůcky, knížky, časopisy, hračky a tak dále. V koupelně také můžete srovnat kosmetické produkty a uložit je na správné místo.

5. Nezapomínejte na stlaní postele

Když postel ustelete hned poté, co vstanete, bude celá místnost vypadat mnohem úhledněji. Věnujte proto jednu minutu na ustlaní postele každý den. Prostěradlo vytáhněte a srovnejte kolem boků postele, peřiny i polštáře vyklepejte a ustelte je. Stejně tak byste měli i v obývacím pokoji vždy urovnat dekorační polštáře a deky, pokud je na pohovkách máte.

6. Dárkový box v každé skříni

Pokud zrovna nežijete ve stylu pravého minimalismu, který v dnešní době začíná být velmi oblíbený, pak máte doma jistě nějaké věci jako oblečení, které se vám už nelíbí nebo vám například nesedí. Proto umístěte do každé skříně nějaký box, do kterého budete postupně ukládat věci, o kterých jste zjistili, že je už nechcete. Může se jednat třeba i o hračky nebo nějaké ložní prádlo. Jakmile bude box plný, věnujte jej charitě. Dále čtěte: Osvědčené tipy, jak vyčistit plech na pečení, aby byl znovu jako nový.

Zdroj: thespruce.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu