Dejte tenisové míčky do bubnu při praní i sušení prádla. Péřová bunda bude díky nim jako nová

Tipy a inspirace 03. února 2022 | 08:26 — Zuzana Procházková
Péřové bundy a prošívané péřové kabáty jsou pro letošní zimní sezonu jedním z hlavních módních trendů. Víte ale, jak o péřové bundy pečovat? Běžné praní může jejich strukturu narušit, neboť při namáčení má peří tendenci se shlukovat. Tomu lze však snadno předejít. Vyzkoušejte geniální trik s tenisovými míčky, které péřovou bundu dokonale načechrají a zabrání vzniku jakýchkoli chuchvalců.
Další 4 fotografie v galerii
Při praní péřovky dejte do pračky tenisáky a bunda bude jako nová / Depositphotos

Bundy, kabáty, vesty či jiné oblečení z pravého peří mají rozhodně cosi do sebe. Kus elegance a kvalitní materiál, který při správné údržbě vydrží jako nový i několik let. Jestliže se podíváte na informační cedulku vašeho konkrétního kusu péřového oblečení, pak s největší pravděpodobností uvidíte symbol buď jen čistírny nebo doporučení pro šetrné praní s maximální teplotou 40 stupňů Celsia. Rozhodně ale není na škodu, když místo 40 stupňů Celsia budete prát vaše péřové oblečení na program na jemné prádlo a zároveň vypnete ždímání.

Péřové oblečení vždy perte samostatně a před praním nezapomeňte zapnout všechny zipy, i ty suché. Bundu můžete případně obrátit na ruby. Co se týká typu prostředku na praní, pak se rozhodně doporučuje použít gel namísto prášku, neboť prášek by mohl zanechat na bundě stopy. Stejně tak zakupte speciální prací gel na péřové oblečení, který během praní bude o daný materiál náležitě pečovat. Neodmašťuje totiž, díky čemuž neztratí pravé peří své žádoucí vlastnosti. V každém případě platí vyvarovat se použití jakékoli aviváže, která je spíše na škodu než k užitku.

Nezapomeňte přidat do bubnu pračky tenisové míčky, které zaručí to, že se peří v bundě neshlukne do jednoho místa a nevytvoří nepěkné hrboly. A jak to celé funguje?

Použití tenisáků v pračce

Tenisáky používejte při praní péřových bund následovně. Vložte do bubnu pračky spolu s bundou tři nebo čtyři tenisové míčky. Pokud máte bundu menší, postačí tři. Dbejte však na to, aby byly tenisáky čisté, tím je myšleno, že tenisáky okousané či ožvýkané od vašich domácích mazlíčků se pro tento účel nehodí. Pakliže máte i sušičku a budete tenisáky používat i v následujícím kroku pro sušení bundy, pak se rozhodně vyplatí pořídit si tenisáky pouze pro praní a sušení. Budete překvapeni, jak často je využijete.

Díky vloženým tenisovým míčkům do bubnu pračky bude péřové oblečení jako nové. Jejich poskakování a údery při praní znemožňuje, aby se peří shluklo, a tím pádem zůstane rozmístěné tak, jak má být.

Tenisáky využijete i v sušičce

Používáním tenisových míčků při praní péřového oblečení to ale nekončí. Použít je můžete také pro následné sušení v sušičce. Je známo, že po vyprání péřového oblečení, například bundy, je potřeba opatrně vymačkat přebytečnou vodu a rozmístit bundu vodorovně na sušák, kde může pozvolna schnout. Bunda schne však tímto způsobem poměrně dlouho. Mnohem efektivnější je sušení v sušičce, pochopitelně je potřeba zvolit nižší teplotu. Opět přidejte do sušičky tři nebo čtyři tenisáky, které při sušení péřovou bundu dokonale načechrají a zabrání vzniku jakýchkoli chuchvalců.

Velkou výhodou je, že můžete tenisové míčky využít nejen při sušení péřového oblečení. Klidně je začněte přidávat do každé várky sušení. Tenisáky pomohou od sebe oddělit jednotlivé kusy oblečení, tím pádem sušení zabere méně času a ušetříte na elektřině. Dále čtěte: Jak nejrychleji usušit prádlo v zimě bez sušičky? Vyzkoušejte trik našich babiček a dejte prádlo na mráz.

Zdroj: abc.net.au, realsimple.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu