Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Komerční sdělení 11. června 2024 | 16:56 — redakce
Výběr umyvadla do koupelny se může zdát na první pohled jako banální záležitost. Ve skutečnosti se ale jedná o důležité rozhodnutí, které ovlivní jak vzhled vaší koupelny, tak i vaše každodenní pohodlí při používání. V tomto článku vám poradíme, na co se při výběru umyvadla zaměřit, aby perfektně zapadlo do vašich interiéru a plnilo svou funkci.
Další 3 fotografie v galerii
Po volbě typu umyvadla přichází na řadu výběr konkrétního kousku / vivaeshop.cz

Na co se zaměřit v prvním kroku?

Před samotným výběrem typu, designu či konkrétního kusu umyvadla je potřeba se zaměřit na následující faktory, ze kterých budeme při výběru vycházet.

  • Velikost koupelny – do malé koupelny se hodí spíše menší umyvadlo, které nezabere příliš prostoru. Zvolit můžete třeba rohové nebo menší umývátko na skříňku. Naopak do prostorné koupelny si můžete dovolit i větší a luxusnější model či dvojumyvadla.

  • Požadovaný stylumyvadla se vyrábí v široké škále tvarů, barev a materiálů. Můžete si vybrat klasické keramické umyvadlo, moderní umyvadlo z litého kamene, minimalistické umyvadlo ze skla nebo rustikální umyvadlo z terakoty. Vycházíme vždy z celkového stylu koupelny, se kterým by mělo samozřejmě ladit. Dobré je sladit veškerou keramiku, volit jednu ucelenou řadu od jedné značky, což dodá celému prostoru punc luxusu a vkusu.

  • Způsob montáže – umyvadla se dělí na závěsná, zápustná, polozápustná, volně stojící a umyvadlové mísy. Závěsná umyvadla se montují na zeď a šetří prostor pod umyvadlem. Zápustná umyvadla se vsazují do skříněk a polozápustná umyvadla jsou částečně zapuštěná do skříněk. I zde samozřejmě vycházíme z toho, jaký nábytek či prostorové možnosti v koupelně máme. Ovšem pokud trváme na umyvadle na desku nebo volně stojícímu kousku přizpůsobíme tomu již při rekonstrukci celý prostor.

  • Funkčnost – některá umyvadla disponují otvorem pro přepad, otvorem pro baterii a dalšími prvky, které ovlivňují jejich funkčnost. I na toto je potřeba při výběru myslet.

Druhy umyvadel

Základní “otázky” máme tedy zodpovězeny, nyní již můžeme přejít k výběru typu umyvadla. Jaké možnosti se nabízejí?

Závěsná umyvadla

Závěsná umyvadla jsou klasický a univerzální typ – lze je umístit prakticky do jakékoliv koupelny, protože se montují přímo na zeď pomocí speciálních šroubů. Zavěšení šetří prostor pod umyvadlem, čímž se zvětšuje optický dojem v koupelně. Nabízí se v široké škále tvarů, barev a materiálů. Jejich nevýhodou je nutnost pevné zdi pro montáž (i když ve většině umakartových koupelen právě tento typ najdeme) a viditelné potrubí pod umyvadlem.

Umyvadla na skříňku

V současnosti nejběžnější typ umyvadla. Je velmi oblíbené zejména pro jeho multifunkčnost. Instaluje se totiž přímo na skříňku, která má již připravený otvor v její horní části. Prostor pod umyvadlem tak slouží zároveň jako prostor úložný. Umyvadlo může mít různý design, barvu a provedení tak, aby ladilo nejen se samotnou skříňkou, ale i s celou koupelnou. Nevýhodou je menší hloubka umyvadla a samozřejmě nutnost pořízení skříňky, což je další investice.

Umyvadla na desku

Umyvadla na desku jsou stále žádanější, jedná se totiž o velmi moderní a elegantní typ. Najít je můžeme také pod názvem “umyvadlové mísy”. Tato umyvadla se pokládají na speciální desku, která může mít různý tvar, barvu i materiál. 

Dodávají koupelně luxusní vzhled a umožňují kreativní designové řešení. V tomto případě se můžete na designu samotného umyvadla opravdu vyřádit, volit totiž lze z klasické keramiky nebo akrylu, ale také syntetického či přírodního kamene nebo dokonce skla. Deska navíc slouží jako přehledný odkládací prostor pro kosmetiku a hygienické pomůcky. 

Volně stojící umyvadla

Samostatně stojící umyvadla, která dodají koupelně originální a luxusní vzhled, se hodí do prostorných koupelen a vyžadují dostatek volného prostoru. Nabízí se v různých designech a materiálech, včetně litého kamene, skla a keramiky.

Tento typ může být i přímo součástí nábytku, takže spodní část umyvadla, která vede do země, je využitá opět jako malý úložný prostor. S volně stojícím umyvadlem je však nutné počítat již při zahájení rekonstrukce, protože odpady a přívod na vodu se instalují do podlahy. 

Dvojumyvadla

Dvojumyvadla jsou ideální řešení pro partnerské či rodinné koupelny, kde se ráno schází více lidí. Dvě umyvadla vedle sebe zajišťují komfortní používání a šetří čas. Nabízí se v různých konfiguracích, včetně dvou samostatných umyvadel na skříňce, umyvadla na desku se dvěma umyvadly a volně stojícího dvojumyvadla. Nevýhodou je nutnost většího prostoru a vyšší cena.

Důležité parametry při výběru umyvadla

Po volbě typu umyvadla přichází na řadu výběr konkrétního kousku. V tuto chvíli nás bude zajímat řada dalších parametrů. Které to jsou?

Velikost

Standardní šířka umyvadla se pohybuje mezi 50 a 65 cm. Pro malé koupelny jsou vhodné umyvadla s šířkou 35 cm, do prostorných koupelen si můžete dovolit i umyvadlo s šířkou 100 cm.

Hloubka umyvadla by měla být dostatečná, aby se do něj pohodlně vešly ruce. Běžná hloubka se pohybuje mezi 40 a 50 cm. Pro malé umyvadla postačí hloubka 22 cm. Výška by měla být přizpůsobena výšce uživatelů. Standardní výška je 80 cm, pro osoby s jinou výškou je vhodné zvolit umyvadlo s nastavitelnou výškou.

Design

Umyvadla se vyrábí v široké škále tvarů, od oválných a obdélníkových po kruhové a asymetrické. Tvar umyvadla by měl ladit s celkovým stylem koupelny. Nejběžnějším materiálem pro umyvadla je keramika. Dalšími populárními materiály jsou litý kámen, sklo, nerezová ocel a dřevo. Každý materiál má své specifické vlastnosti a cenu. 

Funkčnost

Předem si promyslete také typ vodovodní baterie, kterou preferujete. Některá umyvadla mají totiž otvor na stojánkovou baterii, jiná zase ne a je potřeba ji instalovat na zeď, pod omítku nebo na desku.

Dejte si také pozor na to, zda je přítomen přepad či nikoliv. Tato funkce slouží k tomu, aby umyvadlo nepřeteklo a některé varianty umyvadel jím nedisponují – často se jedná o různá designová umyvadla na desku. Rozdíly jsou i v odtokové garnituře, která má na starosti odtok vody do odpadů – ta může být sítková nebo s uzávěrem. 

Některá umyvadla disponují i dalšími funkcemi, jako je LED osvětlení, integrovaný odkládací prostor nebo madlo. Velmi žádanou vlastností je i antibakteriální povrchová úprava, která částečně zabraňuje ulpívání bakterií na umyvadle a postará se tak o vyšší stupeň hygieny ve vaší koupelně.

Témata: koupelna, umyvadlo, rady
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu