Silikonové formy mají své výhody. Čeho bychom se ale měli držet při jejich použití?

Kuchyně 29. prosince 2017 | 08:54 — Marie Drahá
Jsou lehké, skladné a není nutné je vymazávat. Muffiny nebo bábovku přitom upečou stejně dobře jako keramické nebo teflonové formy. A protože pečou rychleji, šetří naše peníze!
Další 4 fotografie v galerii
Silikonové formy jsou vysoce návykové / Shutterstock

Silikonové nádobí je už roky oblíbené pro své výborné vlastnosti. Má nepřilnavý povrch a jeho údržba je velmi jednoduchá. Jídlo se v něm nepřipeče, silikon navíc barevně ozvláštní kuchyň.

Zpočátku se hodně diskutovalo o zdravotní nezávadnosti silikonu. V části výrobků z tohoto materiálu se totiž našly desítky chemikálií, které negativně ovlivňují lidské zdraví. Tyto výsledky však byly zveřejněny před více než deseti lety a trh se silikonovým nádobím od té doby narostl několikanásobně. Důležitá rada před koupí forem ze silikonu však zní: držet se atestovaných výrobců. Jen tak budete mít jistotu, že vám neublíží. Jako u jakýchkoliv produktů však pouze s podmínkou, že respektujete pokyny výrobce.

Výhody silikonových forem

Nepřilnavý povrch – není třeba formy vymazávat tukem ani vysypávat strouhankou, mokou nebo kokosem
Úspora energie – vysoká tepelná vodivost silikonové formy zkracuje pečení až o 30 %. Zkušenosti některých hospodyněk hovoří, že bábovku lze upéct při 230 °C za 20 minut
Skladnost – formu lze složit nebo srolovat tak, že zabere minimum místa v kuchyňské skříňce
Odolnost – silikonové formy jsou odolné vůči teplotě. Zvládnou tuhé mrazy i teploty minimálně do 230 °C
Univerzálnost - lze je používat v mikrovlnce, elektrické a plynové troubě, také v mrazničce
Jednoduchá údržba – formy můžete mýt ručně, ale i v myčce na nádobí
Neutralita – silikon nepohlcuje pachy
Nezničitelnost – pokud formu nepoškodíte nesprávnou manipulací, vydrží několik tisíc použití

V nabídce forem jsou nádoby na dorty a klasické moučníky, dále na madlenky, muffiny, vafle, vanilkové rohlíčky, oříšky, mušličky, hvězdičky i makronky. Vykouzlit lze díky nim nevšední zákusky. Ze silikonu se však vyrábí například i nádobí do mikrovlnky, na kterém uděláte za pár minut omeletu. Jak vařit v mikrovlnce si můžete přečíst zde.

Čeho se držet při použití silikonu?

  • Při prvním použití navlhčete formu teplou vodou, osušte a vymastěte tukem
  • Forma nesnese přímý oheň. Mohla by se poškodit 
  • Po upečení je dobré položit nádobí na rošt nebo na mřížku. Teplo se rovnoměrně rozvrství a pokrm si tak bezpečně udrží svůj tvar
  • Nekrájejte pokrmy uvnitř formy, mohla by se poškodit
  • Při mytí formy většinou postačí papírová utěrka nebo ubrousek, rozhodně na ni nechoďte s drátěnkou

Ze silikonu se nevyrábějí jenom formy a nádobí, ale například i dudlíky pro miminka. Jenže ty nejsou přibarvovány. Veškeré silikonové výrobky jsou dražší, ale jednoznačně pro ně hraje delší životnost.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bára Basiková si připomíná 30 let od vydání svojí první desky

Hrabat listí, nebo nechat být? Užitečné informace, které...

Nové využití pro staré noviny. Leští, absorbují vlhkost i...

Stačí třicet kaštanů a připravíte mast, která uleví...

Šípky dokáží výrazně pomoci s imunitou. Nálož zdraví z...

Pro koho je kočka ideálním společníkem a kdo by se jí měl...

Pařezy můžete odstranit jinak než tvrdou prací. Pomůže...

Zavřít reklamu