Zapomeňte na chlor nebo drátěnku. Poradíme vám, jak udržet dřez v perfektním stavu
V prodejně vypadá každý dřez úchvatně. Po dlouhodobějším používání však zjistíme, že původní model už nepřipomíná ani zdaleka. Dřezem projde voda z brambor, těstovin, myjeme v něm maso, ovoce, zeleninu, například vysoce barvící červenou řepu. Musí toho vydržet docela dost. Jak mu ještě „nepřidat“?
První ze zásad je pravidelné čištění. Neznamená, že když v dřezu jenom myjete zeleninu nebo oplachujete, je čistý. I tak se v něm zachytávají bakterie, špína a především vodní usazeniny. Pokud navíc v dřezu drhnete špinavou pánev, očistu si žádá stoprocentně, a to okamžitou. Pořádnou neplechu dokážou způsobit i plastové podložky, protože se pod nimi usazuje vlhkost. Řešení na vodní usazeniny existuje: dřez pravidelně vysoušet. Jinak se do něj bude snadněji vsakovat červená řepa, čaj, káva nebo červené víno.
Jemný hadřík
A jak na špínu? Určitě ne drátěnkou, protože tou byste si mohli povrch dřezu leda tak zničit. A poškrábaný vám v kuchyňské lince žádnou parádu neudělá. I na větší špínu je proto třeba jít jemně, tedy houbičkou z jemné strany nebo bavlněným hadříkem.
Soda, ocet, citron
Na vyčištění můžete použít speciální čisticí prostředky, které vám doporučí výrobce. Na povrchu dřezu vytvoří ochranný film. Běžný prostředek na nádobí totiž umí zanechat na dřezu škaredé šmouhy. Z babských rad se doporučuje jedlá soda, citron, kterým dřez přejedete, na vyčištění pak klasicky ocet ředěný s vodou.
Žádný chlor ani čističe odpadu
Na dlouhodobější usazeniny si vezměte prostředek na odstranění vodního kamene. V každém případě se vyhněte koncentrovaným přípravkům s bělicím efektem anebo čistidlům obsahujícím chlorové účinné látky. Nedoporučujeme ani silné čističe odpadu. Jak si poradit s ucpaným odpadem, zjistíte zde.