Venkovní kuchyně jsou hitem po celém světě. Postavit si ji na zahradě můžete i vy
Venkovní příprava jídla je velmi oblíbená v Severní Americe. Ostatně známé „barbecue“ (jednoduše BBQ) vychází z původně indiánského způsobu přípravy jídla v kouři ze dřeva. Je tedy přirozené, že v USA grilování venku zdomácnělo snad ve všech koutech země. Američané ale nezůstali jen u grilování a rozšířili možnosti přípravy jídla i pro další způsoby. Dnes už venkovní kuchyně najdete snad na všech kontinentech kromě Antarktidy.
Venkovní kuchyně potřebuje prostor. Pro pohodlné vaření a sezení počítejme zhruba s rozměry 4 x 3 metry.
Architekti doporučují podívat se, kudy putuje slunce naší zahradou a kuchyni situovat tak, aby v ní byl okolo poledne už stín. Měla by také být v centru dění — například u bazénu, terasy, odpočinkového trávníku, prostě tam, kde se přítomní mohou účastnit vaření, grilování a hodování. Účelnou venkovní kuchyni lze postavit jako samostatný zahradní prvek, ale rovněž jako přístavek k domu.
Zastřešit, nebo stačí pergola?
Záleží jen na naší chuti a preferencích. Každá z variant má něco do sebe. Sedlovou střechu kuchyně můžeme využít i jinak — vzniklé podkroví může sloužit jako úložný prostor, dětská herna či letní ložnice.
Pergola je zase pohledově lehčí a s pnoucí se vinnou révou nám bude celé léto připomínat atmosféru Středomoří. Praktické jsou boční zídky, které mohou být vzdušné, a přitom fungovat jako ochrana před větrem a cizími pohledy.