Rady, díky kterým vám bílá kuchyně nikdy nezežloutne

Kuchyně 19. října 2019 | 15:11 — Anna Novotná
Bílé kuchyně jsou stále velice oblíbené. Jejich nevýhodou je, že při špatném zacházení může bílá barva časem zažloutnout. Jakých chyb se vyvarovat?
Další 3 fotografie v galerii
Bílé kuchyně patří k těm nejoblíbenějším, ale také k nejháklivějším na chemikálie / Depositphotos

Kuchyně v bílé barvě jsou jedny z nejčastějších, které lze vidět v českých interiérech. Není se čemu divit. Bílá barva totiž působí čistě, opticky zvětšuje prostor, je snadno kombinovatelná a prakticky nikdy nevyjde z módy. Aby bílá zůstala bílou, je však potřeba o ni správně pečovat, a o kuchyňskou linku obzvláště. Často totiž přichází do styku s různými potravinami a prostředky, které na ní mohou zanechat nehezké fleky. Víte, jak jim předejít nebo se jich zbavit?

Pozor na slunce

Žloutnutí bílé barvy často způsobují přímé sluneční paprsky. Proto, pokud máte linku v blízkosti okna, uvažujte nad vhodným zastíněním. Pořiďte si do oken žaluzie, které můžete snadno natočit tak, aby vám stále do prostoru dopadal dostatek světla, ale zároveň jste ztlumili ostré slunce.

Příliš chemie

Velký vliv na žloutnutí mají také špatně vybrané čisticí prostředky. Nechtěné zabarvení způsobují takové, které obsahují čpavek, chlor, aceton, aromatické uhlovodíky nebo více než 25 procent alkoholu. Tyto typy čistidel se často používají při mytí varných desek nebo grilů. Může se tak snadno stát, že při jejich aplikaci dojde k potřísnění linky a neštěstí je na světě. U každého čisticího prostředku si tedy dobře prostudujte jeho složení a případně si chraňte linku před jejím potřísněním třeba kouskem látky. Velký pozor si dávejte u nové linky, která by neměla být ničím čistěna ani namáhána po dobu několika hodin. 

Kvalita materiálu

Pokud se zrovna chystáte, že si pořídíte bílou kuchyňskou linku, tak volte především kvalitní materiál. I ten má totiž vliv na to, zda bude vaše linka dlouho zářit bělostí, nebo naopak začne rychle žloutnout, což platí především u lamina (LTD). Aby linka zůstala stále krásně bílá, zvolte dvířka z materiálů s vysokou odolností proti ultrafialovému záření. Platí to i u lesklých dvířek.

Na nehody rychlý zásah

Nehody se občas stanou každému, a v kuchyni to platí dvojnásob. Každému z nás čas od času něco spadne nebo se rozlije. U bílých povrchů je potřeba zasáhnout velmi rychle. Například skvrny od kávy, hořčice, kari koření nebo červeného vína je potřeba je ihned odstranit, jinak se "zažerou" do materiálu a už je nedostanete pryč ničím. Na čištění však nepoužívejte žádné abrazivní látky nebo abrazivní houbičky, které by povrch mohly poškrábat a znehodnotit jej.

Vypomoci si můžete například některými domácími čisticími prostředky. Připravte si čisticí roztok z 200 ml octa, 50 g jedlé sody a 400 ml teplé vody. Nebo smíchejte sůl s citronovou šťávou tak, aby vznikla jemná čisticí kašička. Jeden z prostředků naneste na hadřík, vyčistěte a utřete. Dále čtěte: Vyvarujte se nejčastějších chyb při plánování nové kuchyně).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Adam Mišík na někoho působí odtažitě, ve skutečnosti je ale bezprostřední a nesmírně přívětivý

Nejlepší dárky ke Dni otců 2025

Recept na velikonočního beránka, který je krásně vláčný...

Plánujete malovat kraslice nebo barvit vařená vajíčka? S...

Jak ochránit meruňky proti mrazům? Přichází prudké...

Nejzdravější káva je filtrovaná, shodují se studie. Může...

Peugeot slaví 130 let závodění. Fascinující výstava...

Zavřít reklamu