Jak správně skladovat vejce, abychom je udrželi co nejdéle a proč je nenechávat v kartonu
Někdo má rád vejce v lednici, někdo v komoře v chladu. Vajíčka mají trvanlivost kolem 30 dní, proto je nutné sledovat datum spotřeby. Skořápka je částečně prostupná, takže pokud necháte vajíčko vedle plesnivé zeleniny, snadno se kontaminuje a měli byste ho raději vyhodit.
Datum spotřeby
Už v obchodě si všímejte označení. Vás bude zajímat nejen velikost, ale i jakostní třída, která se rozděluje na EXTRA A a třídu A. Tak výrobce uvádí, jak moc jsou čerstvá.
Třída EXTRA A:
Minimální doba trvanlivosti je 9 dní od snesení. Na obalu najdete datum snášky a minimální použitelnost, tedy plus 9.
Třída A:
Minimální doba trvanlivosti je nejvíce 28 dní po tom, co jej snese slepice. I tento údaj se dozvíte z označení na obalu.
Do kdy spotřebovat vařená vejce?
Dost často necháváme v lednici i uvařená vejce. Jsou-li v teplotě 5-10 °C, mohou v ní zůstat i 10 dní.
Doporučená teplota skladování
Doporučená teplota, při které by se měla vajíčka skladovat, je 5 - 12 ° C. Výrobci uvádí ale, že se jim nic nestane, i když je budete skladovat ve sklípku, kde je třeba udržet teplotu max. na 18 °C.
Vejce nikdy neomývejte ani neotírejte
Před tím, než je uložíte do chladničky, nemyjte je, ani neotírejte, jinak tím můžete narušit přirozenou ochrannou vrstvu, a mohou se tak do nich dostat mikroby. Měla by být uložena odděleně od ostatních potravin.
Rozhodně neskladujte ve dveřích chladničky
Velmi často výrobci lednic dělají držáky na vejce ve dvířkách, ale to je chyba. Chladničku otevíráte několikrát za den a chladný vzduch s teplým se v ní často střídá. Potraviny blízko dveří trpí nejvíce. Mezi ně patří právě vajíčka, která mnoho lidí vkládá do přihrádky ve dveřích. Střídání teplot jim nedělá dobře. Vajíčka by měla být skladována v zadní části chladničky, kde je teplota relativně stabilní.
Pozor na obal
Vejce si z obchodů přineseme v kartonovém obalu. Dáváte je takto do chladničky? Chyba. Prodejní obal byste měli doma hned zlikvidovat, protože bývá velmi často znečištěn velkým množství nezdravých mikroorganismů. Ty se mohou snadno a rychle rozšířit a kontaminovat i ostatní potraviny. Papírové krabice navíc snadno přebírají vlhkost, díky které se začnou tvořit plísně.
Než ale obal vyhodíte, nezapomeňte si někde poznamenat datum spotřeby.
Rychlý test na čertvost vejce
Nejste-li si jistí, zda jsou čerstvá, zkuste je ponořit do vody. Pokud vyplavou nahoru, jsou staršího data. Před použitím je raději rozklepněte do samostatné nádoby a přičichněte, zda nezapáchají. Neznamená to, že všechna, co vyplavou, vyhodíte, jen pamatujte, že starší kusy by se měly dobře tepelně opracovat.
Čerstvé vejce má po rozklepnutí nezkalený a průhledný bílek. Žloutek by měl držet hezky pohromadě a být tmavší žluté barvy. Psali jsme také: Proč bychom měli pravidelně konzumovat křepelčí vejce?