Osvědčené fígle a postupy, jak zaopatřit zahradu v zimním období

Exterier 22. října 2020 | 12:51 — Marie Drahá
Přestože se v hobby marketech na podzim dveře netrhnou, spousta zahrádkářů nedá dopustit na osvědčené rady a postupy našich předků, kteří se obešli bez kupovaných hnojiv i dalších pomůcek. Při péči o zahradu dokázali využít zbytky z kuchyně a vše, co měli zrovna po ruce.
Další 3 fotografie v galerii
Mladé stromky a rostlinky je vhodné ochránit před zimou nemrznoucí směsí / Depositphotos

Používání běžných prostředků je dostupné, levné a šetrné k přírodě. Nápady, které fungovaly před desítkami let, fungují i dnes a moderní postupy v mnohém předčí. Několik zajímavých tipů, které vám pomohou s údržbou zahrady nebo uskladněním úrody v zimním období, je toho důkazem.

Likvidace hub u stromů

Chcete-li se zbavit hub u paty stromů, rozmíchejte stroužek česneku v trošce olivového oleje, přidejte půl litru vody a několik kapek prostředku na nádobí. Protřepejte a uchovejte 24 hodin v uzavřené nádobě v chladu. Poté ještě nařeďte vodou a nastříkejte ke stromům.

Ochrana rostlin a stromků

Pokud chcete ochránit mladé stromky či rostlinky před prvními mrazíky, vyrobte si glycerinovou nemrznoucí směs. Smíchejte v litru vody lžičku lihu a lžíci glycerinu. Směs nalijte do rozprašovače a nastříkejte na každý stromek nebo rostlinku.

Uchovávání mrkve v zemi

I přes zimu můžete nechat mrkev v záhonu. Stačí, když odříznete všechnu zvadlou nať těsně u země a mrkev překryjete silnou vrstvou listí a následně rašelinou. Přírodní pokrývka deštěm ještě zesílí a mrkev ochrání. Mrkev můžete postupně odebírat, vždy odstraníte jen část ochranné vrstvy.

Ochrana cibulek před zvířaty

Cibulky v zemi ochráníte v zimě před kočkami a myšinou tak, že je překryjete silnou vrstvou pichlavého cesmínového listí. První zvíře, které se o ně popíchá, bude varovat ostatní. Dále čtěte: Jak vyhnat cizí kočky z vlastního pozemku.

Stříhání živého plotu

Jestli si chcete usnadnit uklízení zbytků při zastřihování živého plotu, vždy pod něj natáhněte starou plachtu nebo prostěradlo. Poté ji jednoduše sbalíte, vysypete a máte uklizeno.

Zpomalení klíčení zeleniny

Proti klíčení uskladněné zeleniny v zimě existují tři rady. Cibule déle vydrží, pokud její kořen krátce ožehnete zápalkou. Česnek a šalotku uskladněte vždy kořenem dolů na vrstvě soli, brambory se vyplatí posypat drceným dřevěným popelem.

Skořápky pro ptáčky

Jestli si pomalu chystáte krmivo pro ptáčky, nezapomeňte zužitkovat i skořápky od vajíček. Nejdříve je usušte a poté je v misce položte vedle zrní. Skořápky pomáhají ptákům v trávení, protože rozmělňují potravu.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu