Jak vyrobit krmítka pro ptáčky za pár korun

Exterier 19. ledna 2021 | 14:57 — Klára Sanders
Ptačí budku nebo krmítko pro ptáčky dnes prodávají v každém hobbymarketu. Zkuste být ale nápadití, zapojte děti a vyrobte si doma vlastní krmítko. Inspirací vám může být našich 5 tipů na výrobu jednoduchého krmítka za pár korun.
Další 2 fotografie v galerii
Při výrobě domácích krmítek pro ptáčky se fantazii meze opravdu nekladou / Pixabay

Při výrobě domácích krmítek pro ptáčky se fantazii meze opravdu nekladou. Prohledejte skříňky v kuchyni a třeba najdete dvě již zašlé a nepoužívané dortové formy. Můžete použít i dva plechy na muffiny nebo třeba dvě pokličky. Dejte jen pozor, aby vrchní nádoba či poklice kryla tu spodní jako stříška, ideálně tedy, aby byla větší. Obě části k sobě můžete buď sešroubovat, nebo spojit provázkem nebo řetízkem. Záleží na tom, zda má výsledné krmítko stát, nebo viset. Za pár minut máte hotovo.

Budka na parapet

Krmítko si můžete dát i na parapet, což ocení především obyvatelé panelákových bytů, kteří nemají balkon. Vyrobit ho můžete třeba z hlubokého plastového obalu s víčkem, ve kterém se prodávají například rajčata. Postavte jej dnem vzhůru, vyřízněte do boku otvor, který bude dost velký pro drobnější ptactvo. Pak budku omotejte třeba potravinářskou fólií, kterou v místě otvoru rozříznete a ohnete dovnitř, což zabrání tomu, aby se ptáci poranili o ostřejší hrany. Dozdobte provázky. Budku můžete připevnit k prkénku, aby držela na parapetu, ale můžete dovnitř vložit pár kamínků pro zatížení.

Krmítko z konzervy

Pro výrobu tohoto netradičního krmítka můžete použít i konzervu, ideálně tu, které má odtrhávací víčko. To ohněte na polovinu a v něm udělejte otvor, kde usadíte bidélko. To stačí přilepit tavnou pistolí. Celé krmítko pak omotejte provazem, aby vypadalo trochu přírodněji. Provázek rovněž přilepíte tavnou pistolí.

Zrecyklujte PET láhve

Výroba tohoto krmítka je velmi jednoduchá. Vezměte prázdnou PET láhev o objemu 1,5 až 2 litry. V dolní části cca 5 až 10 cm ode dna udělejte na boku alespoň 8 cm vysoký a 6 cm široký otvor.

Aby hrany nebyly ostré, můžete je oblepit izolepou či opálit třeba svíčkou nebo zapalovačem. Za hrdlo láhev zavěste a na dno nasypte krmení.

Šišková restaurace 

Vezměte borovicovou šišku a namočte ji v tekuté směsi loje a semínek a zavěste. Ptáčkům se bude po šišce dobře šplhat. Jen dávejte pozor, abyste krmítka s lojem nepověsili na místo, kam svítí slunce, aby se lůj nerozpustil.

Rada na závěr

Rozmístěte krmítka na bezpečná místa, aby na ně nemohla kočka. Zároveň můžete vybrat takové místo, abyste na opeřence dobře viděli, v zimě vás pobaví svým hopsáním a mlsáním toho, co jste jim připravili. V závislosti na počasí jim dávejte krmení už od listopadu. Ideálním krmením jsou semínka slunečnic, lůj, lojové koule, nejrůznější semínka a obilniny. Nikdy nedávejte zbytky jídel, cokoli slaného nebo sladkého, co by ptákům ublížilo a mohlo je i zabít. Psali jsme také: Srnky a zajíci dokáží mladé stromky a keře zcela zničit. Ochraňte dřeviny co nejdříve

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu