Houby se dají pěstovat na zahradě i doma na půdě. Pár tipů, jak na to

Exterier 19. července 2021 | 09:39 — Marie Drahá
Milujete houby a nemůžete se dočkat, až si jich domů z lesa přinesete plný košík? Jestli jste nadšení pěstitelé a nechcete se spoléhat pouze na své sběračské schopnosti, zkuste si houby vypěstovat v bedně na půdě anebo doma na zahradě. Co všechno k tomu budete potřebovat?
Další 3 fotografie v galerii
Většina hub potřebuje být ke svému růstu v symbióze s určitými stromy / Depositphotos

Vlastními silami si lze vypěstovat například hřibky, klouzky, křemenáče, bedly i pýchavky. Ideálně na zahradě pod stromy, s nimiž je většina hub v symbióze. Zkušení sběrači vědí své. Zatímco pod modříny a borovicemi se daří čirůvkám a klouzkům, kozáky nebo křemenáče najdeme pod břízami, habry či osikami. Oproti tomu píchavky či žampiony se ujmou klidně v dřevěné krabici na půdě. K tomu se ale ještě dostaneme. Nejprve si řekněme něco o tom, jak pěstovat houby ve venkovním prostředí, tedy prostředí přirozeném.

Nejprve si ujasněte, jaký druh houby byste si rádi vypěstovali a zjistěte, jaký je jejich „oblíbený“ strom. Roli hraje samozřejmě také půda. Pravdou však je, že bez vhodných stromů je pěstování mnoha druhů hub na zahradě prakticky nemožné. Jestli nepatříte k těm šťastným, ale jste ochotni si čtyři pět let počkat, pak si vysaďte na zahradu břízky, které snadno vykopete ve volné přírodě.

Pýchavky se ujmou klidně u kopřiv

Následně si opatřete sazenice. Spory hub si můžete přinést z lesa nebo si sadbu jednoduše koupit. Směs se sype do vlhké půdy ke kořenům stromů do hloubky 10 až 20 cm, a to od jara až do podzimu v době, kdy rtuť teploměru přesahuje deset stupňů Celsia. Oblíbili jste si řízky z pýchavky? Ta se vám ujme také poblíž kopřiv nebo různých trav u plotu. Dále čtěte: Údržba plotu krok za krokem. Je rozdíl, zda natíráte kov, nebo dřevo.

Žampiony lze pěstovat i na půdě

Žampiony, hlívá ústřičná nebo orientální houba shiitake stromy ke svému růstu nepotřebují. Stačí je vysadit podle pokynů do krabice, bedny nebo pytle a umístit na vhodné místo. Při dodržení přesného postupu se vám je jistě podaří vypěstovat. Oproti tomu úspěch u zahradních hub není zaručen. Ujmout se mohou jenom některé nebo vůbec žádné. Jejich růst je totiž závislý na mnoha různých okolnostech.

Zdroj: www.bhg.com, www.ceskestavby.cz, www.sadba-hub.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu