Ocet zbaví zahradu plevele i mšic. Sedm tipů, jak jej využít mimo dům

Exterier 29. července 2021 | 12:22 — Marie Drahá
Poradí si s připáleným nádobím, odstraní rez, vyčistí spotřebiče i jakýkoliv povrch, skvěle dezinfikuje. Ocet se stal v domácnosti všestranným pomocníkem. Řadí se mezi přírodní produkty, je levný a především funguje. Víte, jak jej využít na zahradě?
Další 4 fotografie v galerii
Škůdců na zahradě se můžete zbavit i přírodní cestou / Depositphotos

Častěji než klasický lihový ocet se doporučuje využít na čištění domácnosti bílý vinný ocet, který se vyrábí z vína kvašením. Dobrou službu vám prokáže také na zahradě. S čím vším si tato zázračná kuchyňská ingredience poradí?

1. Plevel na chodníku

Prorůstající plevel mezi spáry chodníkům na kráse nepřidá. Pokud odmítáte být jejich otrokem a se shrbenými zády odstraňovat trávu ručně, postříkejte postižená místa čistým bílým octem. Plevel začne po několika dnech schnout.

2. Mravenci u domu

Kdo by toužil mít v okolí domu mraveniště? Smíchejte ocet s vodou v poměru 1 : 1 a roztok nastříkejte kolem mraveniště i podél vstupů do domu. Díky silné vůni octa se mravenci těmto místům vyhnou.

3. Slimáci na záhoně

Pomocí stejného roztoku můžete odehnat ze záhonů také slimáky. Postříkejte jím rostlinky nebo sazenice, ocet slimáky zlikviduje a další se budou držet od záhonků co nejdál.

4. Mšice na stromě

Boj s mšicemi se může zdát někdy nekonečný. I v tomto případě si vezměte na pomoc ocet. Na hrnek vody počítejte půl hrnku octa, čtvrtinu hrnku cukru a lžíci melasy. Roztok nalijte do plechovky a pověste na strom. Směs mšice přiláká a zahubí.

5. Kyselejší půda

Magnólie, červené javory, rododendrony i azalky mají rády kyselejší půdu. Aby se jim lépe dařilo, polijte je roztokem, který připravíte ze 4,5 litru vody a šálku vinného octa.

6. Řezané květy

Dvě polévkové lžíce octa a lžička cukru přidané do litru vody udrží řezané květiny ve váze déle čerstvé. Prodloužit jim životnost je tak snadné. Dále čtěte: Domácí zvyklosti, na které při výběru jídelního stolu určitě nezapomeňte.

7. Nářadí a květináče

Máte na zahradě starší květináče, které dávno ztratily svůj lesk? Zkuste je vyčistit octem, uvidíte, jak prokouknou. Pomocí octového roztoku můžete dokonce vyčistit zahradní nářadí. Krom toho, že jej zbaví zašlé špíny, výborně dezinfikuje.

Zdroj: bhg.com.au, lepsibyvanie.pluska.sk, prostreno.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu