Domácí zvyklosti, na které při výběru jídelního stolu určitě nezapomeňte

Kuchyně 27. července 2021 | 11:01 — Marie Drahá
Jakou funkci plní jídelní stůl? V řadě domácností se toho na něm odehrává poměrně hodně. V kuchyni se stoluje, připravuje jídlo, zavařuje, píšou úkoly, hrají hry, také praktikuje home office. Chcete stůl, který plně vyhovuje vašim představám? Nezapomeňte při výběru všechny tyto činnosti zohlednit.
Další 3 fotografie v galerii
Jídelní stůl by měl vyhovovat každodenním potřebám / Depositphotos

Velikost, materiál, tvar i cena – to všechno jsou preference, bez kterých se při nákupu jídelního stolu neobejdeme. Respektují počet členů domácnosti, dispoziční prostory, vkus a také finanční možnosti majitelů. Při výčtu všech vlastnostní by však neměl chybět ani seznam aktivit, které se na jídelním stole odehrávají. Jedině tak bude totiž stůl vyhovovat každodenním potřebám.

Co všechno se u stolu odehrává?

  • Pokud u stolu s celou rodinou pravidelně snídáte, večeříte a trávíte čas také o víkendu, budete zřejmě preferovat desku, která je jednoduchá na údržbu.
  • Často hostíte rodinu? Myslete na to, aby se ke stolu všichni pohodlně vešli. Dobrou volbou může být stůl rozkládací, který nezabírá zbytečně v kuchyni místo, ale přitom se dá v případě potřeby roztáhnout.
  • Jestli jste zvyklí připravovat pohoštění pro přátele i během návštěvy, dbejte na to, aby byl od stolu dobrý výhled na pracovní desku. Jen tak můžete stále komunikovat.
  • Máte malé děti nebo je v budoucnu plánujete? Myslete na to, aby se ke stolu dobře vešla dětská jídelní nebo rostoucí židlička, která zabere obvykle více místa než klasická. Překážet by jí mohly i designově spojené nohy stolu na podlaze.
  • Možná rádi zdobíte stůl různými dekoracemi, jako jsou řezané květiny, suché vazby, svíčky. V tom případě si pořiďte stolovou desku s větší hloubkou, abyste na ní mohli pohodlně stolovat.
  • Jídelní stůl se často jeví jako nejlepší místo pro hraní deskových her. Jednolitá hladká stolová deska bez zářezů bude v tomto případě tou nejlepší možnou volbou. Dále čtěte: Na chleba vroubkovaný, na steak s vysokou špičkou. Správný nůž usnadní v kuchyni spoustu práce.
  • Jestli jste si dosud nezřídili doma pracovní koutek a praktikujete home office na jídelním stole, počítejte s větší jídelní plochou a také kvalitní židlí, která je základem veškerého snažení.

S větším prostorem u stolu i kolem něj je třeba počítat tehdy, pokud je některý z členů rodiny objemnější. Více místa oceníte také v případě, že zvolíte židle či křesla s područkami. Při organizaci zasedacího pořádku zohledněte i fakt, zda je někdo v rodině levák.

Zdroj info: livspace.com, covybrat.cz, homeincube.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu