Na chleba vroubkovaný, na steak s vysokou špičkou. Správný nůž usnadní v kuchyni spoustu práce

Kuchyně 30. června 2021 | 16:09 — Marie Drahá
Mít doma kvalitní nože zdaleka není pouze výsadou šéfkuchařů. Také gurmeti, kteří pravidelně připravují jídlo pro své blízké, si na jejich výběru obvykle dají velmi záležet. Krájení s nožem, který je přímo určený na chleba, maso nebo zeleninu, je totiž úplně jiná práce.
Další 4 fotografie v galerii
S dobrým nožem jde práce lépe od ruky / Depositphotos

Máte doma pár nožů, které používáte bez rozmyslu na cokoliv? Pokud si chcete práci v kuchyni usnadnit, udělejte si v nožích pořádek a zjistěte, k čemu který použít. Krájení, porcování, loupání, vykrajování, vykosťování nebo sekání vám díky tomu půjde daleko líp od ruky.

Hladké, zoubkované, vlnité

Kuchyňské nože se řadí do třech hlavních kategorií podle ostří: hladké, zoubkované a vlnité. Hladké nože se hodí na čištění, loupání nebo krájení, přičemž nepoškodí vlákna, ale provedou hladký řez. Zoubkované nože jsou vhodné pro pevný „obal“ a měkký střed. Dají se s nimi krájet steaky, ale také rajčata. S nožem vlnitým se pak nejlépe krájí čerstvé pečivo.

Profesionální sadu kuchyňských nožů většina amatérských kuchařů doma mít nemusí. Nože je vždy třeba vybírat s ohledem na vlastní stravovací návyky. Existuje však několik vybraných typů, které by neměly chybět v žádné domácnosti.

Univerzální kuchyňský pomocník

Všestranným pomocníkem v každé kuchyni je tzv. kuchařský nůž. Jedná se o velký nůž s dlouhým ostřím, který se hodí pro krájení zeleniny, ovoce na kostičky, syrového masa i bylinek. Bez základního kuchařského nože se v kuchyni neobejdete. Jeho asijským ekvivalentem je nůž Santoku.

Speciální nůž na pečivo

Pro krájení pečiva se však hladký kuchařský nůž nehodí. S čerstvou chlebovou kůrkou, bagetami i ostatním pečivem si nejlépe poradí nůž se zoubkovanou čepelí. Speciální nůž na chléb lze použít také na slaninu nebo pečené maso, výborně se hodí i na krájení dortů. Speciálně na roztírání náplně či čokolády je pak určen cukrářský nůž s dlouhou úzkou čepelí.

Zelenina v hlavní roli

Ovoce, zelenina i brambory se nejlépe loupou s čisticím nožem. Má krátkou rovnou čepel, takže s ním snadno vykrojíte i kazy. Dobrým pomocníkem může být také nůž loupací, který má čepel krátkou a ohnutou. Pomocí ní snadno vyloupnete jádřince nebo očka z brambor. Jedná se o zmenšeninu kuchařského nože a výborně se hodí také špikování. Se speciálním nožem na zeleninu se vám pak bude dobře plátkovat. Existuje dokonce nůž na rajčata, který má zoubkované ostří a vidličku na špičce. Pomocí něj nakrájíte tenoučké plátky rajčat, jež špičkou lehce naberete.

Příprava a porcování masa

V každé domácnosti najde uplatnění filetovací nůž. Má úzkou a pružnou čepel, která se postará o to, aby filety masa nebo ryb byly dokonale tenoučké. Ne každý kousek je však libový. Na odstranění tuku, šlach a vykosťování oceníte v kuchyni pružný nůž s čepelí s vysokou špičkou – vykosťovací. Dále čtěte: Do kvalitních kuchyňských nožů se vyplatí investovat. Jaký typ, délku a materiál koupit.

Jak nakrájet velké kusy masa na jemné plátky? Pomůže plátkovací nůž nebo nůž na porcování masa, který má vlnkované ostří. Milovníkům masných pokrmů však nemůže chybět v kuchyni steakový nůž. Pro něj je charakteristická vysoká špička a malé zoubky minimálně do poloviny ostří. Tento nůž je mimořádně ostrý a skvěle se hodí při krájení steaků, řízků i pečeného masa.

Zdroj: healthykitchen101.com, www.pottenpannen.cz, itesco.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu