Do kvalitních kuchyňských nožů se vyplatí investovat. Jaký typ, délku a materiál koupit

Kuchyně 14. února 2021 | 11:14 Klára Sanders
Bez kvalitních nožů se v kuchyni neobejdete. Před jejich koupí je ale dobré zjistit si pár informací, ať nekoupíte zajíce v pytli.
Další 4 fotografie v galerii
Kvalitní kuchyňský nůž je jedna z věcí, do kterých se opravdu vyplatí investovat / Lukas/Pexels

Kvalitní kuchyňský nůž je jedna z věcí, do kterých se opravdu vyplatí investovat. Dobrý kuchyňský nůž by měl svému majiteli především usnadňovat každodenní přípravu pokrmů. Pokud si pořídíte nůž od některé renomované firmy, rozhodně budete muset sáhnout do kapsy hlouběji, než když si ho pořídíte někde v supermarketu. Jenže kvalita je opravdu nesrovnatelná. Laciné nože mívají podstatně méně komfortní rukojeti, které navíc v případě nekvalitních šmejdů po čase často i zcela upadnou. Ostří je hned poškrábané nebo dokonce reziví a o řezacích (ne)schopnostech levných nožů ani nemluvě. 

Nerezové nebo keramické nože

Jaký materiál zvolíte, je čistě na vás. Každý má své výhody. Keramické nože při krájení zachovávají v ovoci a zelenině vitaminy. To ocení především maminky, které připravují zeleninové pokrmy pro své děti, ale i všichni příznivci zdravého životního stylu.

Keramická čepel je navíc velmi pevná a odolná a nůž vám tedy bude dlouho spolehlivě sloužit. Keramické nože můžete mýt v myčce na nádobí, aniž byste se museli obávat, že se vám poškrábají.

Nerezové nože se vyznačují extrémní odolností, neobyčejnou pevností a velkou ostrostí. Jsou vhodné především na maso, ale můžete s nimi krájet i zeleninu, ovoce, bylinky, prostě vše, co vás napadne. Opravdu kvalitní profesionální nože jsou pak prakticky nezničitelné.

Typy nožů

Na první pohled se zdá, že vyznat se ve všech možných funkcích nožů, je docela oříšek. Zase tak složité to ale není. Musíte si jen uvědomit, k čemu budete nůž nejčastěji potřebovat. 

  • Nůž na pečivo má vroubkované ostří a umožní vám nakrájet ještě teplý chléb i s tou nejkřupavější kůrkou, aniž by se porušila nadýchaná struktura střídky. Lze ho ale použít i na porcování buchty.
  • Univerzální nůž můžete použít na všechno, ať už se jedná o maso, zeleninu, ovoce či bylinky. Stačí si jen vybrat vhodnou velikost.
  • Nůž na maso má většinou větší délku čepele a může mít i speciální zaměření.
  • Filetovací nůž vám například usnadní porcování ryb a krásně s ním oddělíte jemné rybí maso od kůže.
  • Špikovací nůž využijete při špikování masa špekem.
  • Vykosťovací nůž vám pomůže při zbavování masa kostí.
  • Sekáček zase pomůže při sekání masa včetně kostí.

Pokud milujete zeleninu a právě tu nejčastěji připravujete, možná vás bude zajímat, jaké různé druhy nožů na zeleninu a ovoce existují:

  • Okrajovací a loupací nůž se vám hodí k tomu, abyste z plodů snadno odstranili měkké i tvrdé slupky.
  • Vyřezávací nůž ocení kreativní kuchaři a kuchařky, kteří chtějí připravit svým blízkým jedlý dárek či neobvyklou dekoraci na zahradní párty. 

Rozměr a rukojeť

Rozměr nože, respektive délku čepele vždy volte podle účelu, ke kterému nůž budete nejčastěji používat. Délka čepele okolo 15 až 20 cm se hodí na krájení masa a velkých kusů ovoce a zeleniny. Ostří dlouhé kolem 7 až 10 cm je naopak ideální na porcování menších surovin, bylinek a na okrajování.

Rukojeť můžete volit nejčastěji mezi nerezovou a plastovou podle toho, která se vám bude lépe držet a která vám lépe padne do ruky. K dostání jsou i nože s dřevěnou rukojetí. Psali jsme také: I kvalitní nože si můžete snadno zničit, když budete dělat jednu chybu

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendy českého průmyslu jsou k vidění v tatrováckém muzeu. Vyhrálo první cenu v soutěži muzeí

Květen je lásky čas: Připravte si krásně červené dezerty...

Založte si dechberoucí záhon z kvetoucích trvalek. Vsaďte na...

Není nad krásně voňavou zahrádku. Fialky jsou jednoduché na...

Léto je za dveřmi. Naučte se dělat ledové frosé, kromě...

Je nejvyšší čas vysadit rajčata. Jak často je zalévat, jak...

Seznamte se s medvědím česnekem a poznejte sami, v čem...

Zavřít reklamu