I kvalitní nože si můžete snadno zničit, když budete dělat jednu chybu

Kuchyně 21. prosince 2020 | 09:50 — Helena Malá
Pořádné nože jsou v každé kuchyni základ. Aby ale dobře sloužily, musejí být perfektně nabroušené. Mnozí lidé však nože špatně ukládají a pak se diví, že své ocelové pomocníky mají věčně tupé.
Dalších 5 fotografií v galerii
Abyste si nože brzy neztupili, je třeba vědět, jak je ukládat / Depositphotos

Kromě toho, že je třeba nože pravidelně brousit, je také nutné myslet na to, kam nože uschováte, když je zrovna nepoužíváte. A právě v tom dělá hodně lidí chybu. Nože naházené v šuplíku chaoticky přes sebe se totiž rychle ztupí. Stejně nevhodné je naskládat nože do prázdné sklenice. I v ní se totiž o sebe ostří dotýká, což ostrosti moc nepřidá.

Nejlepší je, když si pořídíte originální stojan na nože nebo magnetickou lištu na zeď, na kterou nože pověsíte. Jenže to stojí peníze. Pokud jimi zrovna neoplýváte, můžete vyzkoušet některé z kreativních řešení, která jsou praktická, a přitom i esteticky zajímavá.

Fazole, čočka, hrách

Luštěniny ve sklenici vypadají moc dobře a v mnoha kuchyních slouží i jako dekorace. Vyčleňte si jednu z nich a proměňte ji ve stojan na nože. Nůž se do luštěnin ve sklenici snadno zabodne, přitom luštěniny ostří neztupí. Pokud zvolíte širší sklenici, můžete vedle sebe zapíchnout hned několik nožů. Dejte si jen pozor, aby se nože vzájemně nedotýkaly. A co se týká estetické stránky, někomu se líbí jednodruhová sklenice, někdo vyskládá do různých vrstev více druhů luštěnin, takže pak sklenice hýří barvami a je zajímavější.

Těstoviny nebo rýže

Na podobném principu jako luštěniny fungují i sklenice s těstovinami. Nože zabodnete jak mezi špagety, tak mezi penne či jiné tvary. A pokud chcete do sklenice dostat trochu barvy, použijte barevné těstoviny. Jestliže máte vaši kuchyň zařízenou v minimalistickém duchu, můžete barevné luštěniny či těstoviny nahradit bílou či hnědou rýží.

Dřevěné či bambusové špejle

Milovníci přírodního designu si do sklenice mohou dát dřevěné nebo bambusové špejle. I tento materiál ochrání nože před ztupením. Jen dejte pozor, ať si nepořídíte špejle se špičkou, které se používají na ražniči. Snadno byste se o ostré hroty poranili. Použijte klasické špejle s rovnými konci.

Staré knihy

Vintage styl je hodně oblíbený. Kdo má kuchyň zařízenou v tomto stylu, ocení stojan na nože vyrobený ze starých knih. Postup je velmi snadný. Několik knížek (mohou být i různě vysoké) poskládejte vedle sebe a svažte je třeba přírodním provázkem, aby hezky držely pohromadě. Nože pak zapichujte mezi papírové stránky. O tom, jak si zařídit kuchyň podle zásad feng shui, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu