Fígl na zažranou mastnotu v kuchyni je snazší, než byste čekali. Paradoxně vám k jejímu odstranění pomůže čerstvý olej

Tipy a inspirace 21. února 2022 | 15:02 — Anna Novotná
Pokud doma pravidelně vaříte a smažíte, tak se nevyhnete každodennímu čištění mastnoty v kuchyni. Postupně se hromadí zapečené fleky uvnitř trouby, mastné fleky na zdech mikrovlnky, mastné cákance na kachličkách kolem sporáku a na digestoři. K odstranění mastnoty v kuchyni lze použít několik způsobů, jedním z nich je fígl s čerstvým olejem.
Na mastnotu v kuchyni platí obyčejný kuchyňský olej / Depositphotos

Když rádi a často vaříte, je pochopitelně i mastnota běžnou součástí vaší kuchyně. Při častém smažení se mastná a lepivá místa v kuchyni vytvoří už za pár dní. Jestli se chcete vyhnout klasickým saponátům, nebo je zrovna nemáte po ruce, můžete s mastnotou zatočit i s využitím surovin, které máme ve spíži. Na mastnotu v kuchyni totiž platí obyčejný kuchyňský olej. Dalšími skvělými pomocníky jsou jedlá soda a ocet.

Na olej platí olej

Je jedno, jestli máte doma řepkový, slunečnicový nebo olivový olej. Klidně použijte i olej na smažení. Naneste jej na čistý suchý hadřík a můžete čistit. Nový olej jednoduše rozpustí starý olejový film a kuchyň se bude jenom lesknout. Čerstvý olej lze použít na kompletní vyčištění skříněk. Dokáže si totiž poradit i se zaschlou olejovou skvrnou na nábytku. Zbytek mastnoty uvolníte pomocí směsí teplé vody a jedlé sody.

Do hrnku vody přidejte 2-3 lžíce jedlé sody, promíchejte, naneste na mastná místa a nechte několik minut působit. Poté už jen jednoduše setřete houbičkou. 

Zapojte i ocet

Chromové doplňky prokouknou, když na ně použijete několik kapek octa smíchaných s vodou a lžičkou soli. Tento odmašťovač se postará o to, aby pustil prach i mastnota.

Digestoři prospějete tím, že u ní budete pravidelně měnit filtr. Kovové filtry u modernějších digestoří je možné prát v myčce, jiné je však většinou potřeba vyměnit za nové. A nezapomínejte ani na mřížku. Na její vyčištění lze použít teplou vodu s jarem a octem. Některé hospodyňky doporučují i pastu z jedlé sody a vody. Tou stačí přetřít mastná místa a vyčistit. 

Jak uvolnit mastnotu v mikrovlnce či troubě

Před samotným čištěním vnitřního prostoru spotřebiče vložte nejprve vhodnou nádobu s vodou a octem a nechte 10 až 15 minut ohřívat. Nasycená pára uvolní mastnotu. Následně ji už jenom setřete teplou vodou a houbičkou. Nezapomeňte, že do mikrovlnné trouby patří plastové a keramické nádoby a do klasické trouby kovové bez plastových částí. Psali jsme také: Dokonale čisté spáry mezi dlaždičkami. Vyzkoušejte tento snadný trik s obyčejnou svíčkou.

Zdroj: howtocleanstuff.net,  tasteofhome.com, homehacks.co.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu