Asijské berušky dokáží v domácnosti způsobit mnoho potíží. Naučte se jich účinně zbavit

Interier 04. června 2022 | 08:32 — Pavla Krejčí
Berušky jsou mnohdy považovány za symbol štěstí. Tomu však rozhodně není v případě asijských berušek. V domácnosti mohou naopak způsobit hodně potíží. Na co si dát pozor, a jak se jich případně zbavit?
Asijské berušky se na podzim stěhují do domů / Pixabay

Asijské berušky, stejně jako jejich mírumilovnější kolegyně, pojídají mnohé škůdce jako jsou mšice. Za to je hanit nelze, jejich největším problémem však je, že předběhly původní druhy. Asijské berušky se samy staly škůdci a loví jiné berušky. Oproti klasickým druhům jsou rozpoznatelné, mají naoranžovělou barvu a disponují více skvrnami na krovkách. Rozpoznávacím znamením je také značka ve tvaru M, která se nachází hned za hlavou.

Do vnitřních prostor se uchylují, protože hledají ochranu. Pokud se dostanou do domu, mohou napáchat nepříjemné škody a zbavit se jich nemusí být úplně jednoduché. Vylučují nažloutlou páchnoucí tekutinu, která může znečistit nábytek, tkaniny a jiné věci v domě. Také mohou způsobit malé kousnutí, které však není ohrožující. Asijské berušky hledají úkryt, proto je nestačí odnést zpátky ven. Tady platí pořekadlo, že když někoho vyhodíte dveřmi, přijde oknem.

Rychle a jednoduše – vysajte je

Jestliže chcete s jejich přítomností v interiéru zatočit co nejrychleji, a hlavně snadno, prostě je vysajte. Asijské berušky lehce podléhají stresovým situacím a v tom okamžiku vylučují páchnoucí tekutinu. A vysávání nezní zrovna jako procházka růžovým sadem. Pokud nechcete řešit další problém, použijte vakuový vysavač, který běžně nepoužíváte doma. Jakmile všechny berušky posbíráte, sáček uzavřete a ihned zlikvidujte.

Insekticidní sprej

Sprej je zlatou klasikou při boji s hmyzem. U asijských berušek se nemusíte bát, že se vám budou doma množit. V uzavřených prostorách totiž nemají vhodné podmínky pro rozmnožování. Proto není třeba hledat hnízdo jako u jiného hmyzu a postačí jedince pošplíchat.

Předcházejte jejich invazi 

Nejlepším způsobem jsou opatření proti škůdcům. Zabraňte jim dostat se dovnitř tím, že utěsníte praskliny kolem oken, dveří, potrubí, větracích otvorů, mezer v obkladech, okapech a apod. Rovněž se ujistěte, že jsou okna i dveře pevně usazeny. Nebojte se preventivně aplikovat insekticidní spreje kolem dveří a všech vstupních bodů

Psali jsme také: Chytání dešťové vody vám ušetří peníze a zjednoduší práci na zahradě

Autorský článek, další zdroj: thesprouce.com

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu