Co ptáci nejraději v zimě? Přidejte jim i čerstvé ovoce

Exterier 11. ledna 2022 | 16:53 — Mirka Malá
Určitě se vám už stalo, že jste do krmítka na zahradě nasypali nějakou ptačí směs, o které jste byli přesvědčeni, že je pro vaše opeřené návštěvníky tou nejlepší. Ale oni místo toho polovinu vyházeli ven. Takže co vlastně ptáci chtějí v zimě jíst?
Další 2 fotografie v galerii
Každý druh má rád něco jiného / Pixabay

Budete se možná divit, ale mnozí ptáci dokáží najít svoji potravu i pod sněhem. Řada z nich se přes zimu dokáže živit například bukvicemi, mízou ze stromů nebo dokonce zbytky ovoce, které zůstalo na stromech. A to je o důvod víc, proč někteří dokáží být ve vašem krmítku tak vybíraví.

Co v zimě ptáci jedí nejraději

Nejlepší krmivo pro ptáky v zimě by mělo mít vysoký obsah tuku nebo oleje, který jim poskytne dostatek energie pro přežití v zimě. Mezi taková výživná zimní krmiva patří černá olejná slunečnicová semena, loupané arašídy, semena bodláku, lůj smíchaný se semeny nebo ovocem, burákové máslo a semena bílého prosa.

Ale pozor, záleží také na tom, jaké druhy ptáků se v zimě u vašeho krmítka vyskytují a jaké krmivo preferují, jinak se může snadno stát, že pod krmítkem budete mít pořádnou hromadu vyházených semen.

Na stromy pověste i ovoce

Nějaké to jablíčko z loňské úrody se u vás určitě najde. Ovoce buď zavěste nebo napíchněte na větve stromů na vaší zahradě nebo třeba na živé ploty. Pro ptáky se totiž jedná o přirozený zdroj potravy, ke které budou mít díky vám přístup i v zimě.

Pokud už pod krmítkem máte nějaké množství vyházených semen, rozhodně je neuklízejte, vyčkejte až do jara. Pro některé druhy ptáků, kteří se živí ze země, je to cenný zdroj potravy. Dále čtěte: Připravte pro přátele a sousedy během svátků posezení na zahradě. Zimní party má své kouzlo.

Zdroj: Homes and Garden, The Spruce.

Témata: zima, ptáci, krmení, druhy
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu