Zahrada je po zimě pořádně vyhládlá. Nakrmte ji organickými hnojivy s probiotiky, které vám zajistí velkou úrodu a plné květy

Exterier 20. února 2022 | 18:30 — Kateřina Kofroňová
Na zahradách se začínají objevovat první zelené lístky, což je jasným signálem, že jaro už je za dveřmi. Stejně tak jasné je ovšem i to, že je vaše zahrada po zimě zesláblá a vyčerpaná. Připravte jí pořádnou nálož živin, za které se vám v následující sezoně bohatě odmění krásnými květy a sladkými velkými plody. Jak a čím na jaře správně hnojit, aby vám zahrada dělala jen samou radost?
Další 2 fotografie v galerii
Na zahradě můžete začít pracovat už teď / Unsplash

Rostliny k životu potřebují spoustu živin, vitaminů a minerálů. Tuto svou potravu čerpají z půdy, je proto potřeba do ní výživu pravidelně doplňovat. Důležitou složkou je i organická hmota. Vytváří správnou strukturu půdy, pomáhá zadržovat vodu a je naprosto nepostradatelná pro půdní život. Jak ale všechny tyto věci zajistit teď na jaře, pokud jsme nestihli pořádně pohnojit už na podzim?

Minerální hnojivo: fast food pro rostliny

Pokud potřebujeme dostat do půdy živiny co nejrychleji, aby je mohly rostliny okamžitě slupnout, můžeme sáhnout po minerálním hnojivu. Na trhu jsou jich stovky, složení je ale podobné. Průmyslové hnojivo vnímejte jako prostředek první pomoci, nikoli jako pravidelnou stravu. Je to něco jako fast food – nasytí v krizi, ale dlouhodobě způsobí spíš škody. Aplikace je velmi snadná, ale pozor, minerálními hnojivy můžeme rostliny snadno nechtěně přehnojit, anebo dokonce spálit. Přebytečné živiny z hnojiva pak silný déšť bez užitku spláchne až do povrchových či spodních vod, kde dělají neplechu.

Organické hnojení: živá půda a zdravé rostliny

Živiny z organického hnojení se uvolňují ve složitějších sloučeninách, postupně a rovnoměrně. Aby je rostlina mohla zkonzumovat, potřebuje silné kořeny, které dosáhnou do větší hloubky, a také užitečné bakterie, které jí pomohou živiny přeměnit do stravitelnější formy. Bakterie milují sladké kořenové výměšky, takže je rostlina tvoří jako o závod, aby malé pomocníky přilákala ke spolupráci. Organická hnojiva tímto podporují růst kořenového systému. Rostlina se silnějším kořenovým systémem je odolnější a samostatnější – ať už jde o to obstarat si živiny, nebo natáhnout se kořínkem pro vodu.

S organickým hnojením navíc do půdy dostáváme i organickou hmotu. Humus dodává půdě strukturu, váže vodu i živiny. Je potravou pro užitečné mikroorganismy, které jsou pro rostliny nepostradatelné nejen proto, že jim upravují živiny tak, aby je dokázaly lépe vstřebat, ale také se starají o jejich zdraví i imunitu, podporují fotosyntézu i růst a likvidují patogeny. Rostlina opečovávaná kvalitním organickým hnojivem a užitečnými mikroorganismy také více kvete a plodí. Užitečné bakterie můžeme hravě dodat probiotickou zálivkou.

Jaké organické hnojivo použít na jaře?

Když mluvíme o organických hnojivech, máme na mysli hlavně hnůj, kompost a rostlinné jíchy. Každý druh přírodního hnojiva je vhodný v jiný čas a pro jiné účely. Jenže kdo se v tom má vyznat? Pamatujme si hlavně jedno základní pravidlo: čerstvý hnůj se používá na podzim, aby měl čas se do jara rozložit. K rostlinám nepatří, a už vůbec ne ke křehkým sazeničkám. Je totiž moc agresivní a mohl by je spálit. Po jakém organickém hnojivu tedy sáhnout v jarních měsících?

Můžeme využít alespoň rok, nebo raději dva roky uleželý koňský hnůj. Obsahuje plno dusíku, a je tak na start sezony ideální, protože podpoří růst zelené hmoty. Stačí ho zarýt do půdy a dál se nemusíme starat.

Kdo má přístup ke slepičkám, může na záhon dát zkvašené slepičince. Jsou bohaté na fosfor, prvek, který nejvíce ovlivní sladkou chuť plodů a velikost úrody nebo květů. Živiny ze zákvasu vyrobeného ze slepičinců nebo z bylinné jíchy dokážou rostliny vstřebat okamžitě, a tak jimi snadno nahradíme expresní jarní dávku živin z minerálního hnojiva.

Perfektním jarním hnojením je kompost. Živiny se z něj postupně uvolňují po celý rok, a udržuje tak půdu výživnou a kyprou.

Výhody jak kvalitního kompostu, tak i kvašených slepičinců spojíme dohromady, když si na pomoc vezmeme 100% přírodní sypké hnojivo. Sežeňte takové, které má vysoký obsah živin i stopových prvků a díky podílu kvašených slepičinců je také bohaté na fosfor, který je potřeba pro sladké plody a krásné květy. Živiny dodává do půdy pozvolně a rovnoměrně po celou sezonu, takže rostlinky nejsou nikdy hladové ani překrmené. A to není všechno. Sypké organické hnojivo také zlepšuje kvalitu a strukturu půdy a tím i její schopnost zadržovat vodu, snižuje nároky na zalévání a omezuje vyplavování živin z půdy do spodních vod. Výsledkem jsou kvalitnější plody a větší úroda.

Organická hnojiva ideálně doplníme probiotiky, která rostlinám pomohou nově dodané živiny lépe využít a podpoří je v růstu. Organická hnojiva a probiotika jsou sehraná dvojka. Vzájemně spolupracují a zesilují své přednosti. Dohromady dají rostlinám nejvíc. Je to stejné jako chléb a máslo nebo jahody a šlehačka. Každé zvlášť je skvělé, ale dohromady ještě mnohem lepší! Kombinací organického hnojení a přírodních probiotik zajistíme půdě harmonii, zlepšíme její strukturu i schopnost zadržet vodu. Rostlinkám se bude všeobecně lépe dařit, zesílí jim kořínky i imunita, dokážou lépe odolat škůdcům, a co nás asi zajímá nejvíce – budou více kvést a plodit. Péče o půdu se nám tedy mnohonásobně vrátí. Na úrodě i ve formě radosti ze zahradničení, které prospívá přírodě i nám. Také by vás mohlo zajímat: První slunečné dny lákají k přípravě zahrady na jarní sezonu. Oprašte venkovní nábytek a pusťte se do příprav.

Zdroj: earthbox.com, dengarden.com, TZ weiki.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu