Baterie není jen o designu. Jsou typy, s nimiž lze na spotřebě vody ušetřit

Interier 01. října 2020 | 09:09 — Marie Drahá
Při zařizování kuchyně či koupelny se obvykle rozhodujeme mezi dvěma typy baterií: jsou to buď kohoutkové, nebo pákové. Novinkou posledních let jsou pak navíc baterie termostatické. Pro které z nich se rozhodnout a jaké jsou mezi nimi zásadní rozdíly?
Dalších 6 fotografií v galerii
Kohoutkové baterie jsou retro, ale mohou spotřebu vody lehce navýšit / Pixabay

Vhodně zvolená vodovodní baterie doplňuje styl domácnosti. Při jejím výběru se však kromě vzhledu nebo ceny vyplatí sledovat i praktické vlastnosti. Některé typy baterií vám totiž mohou usnadnit jejich používání nebo ušetřit peníze za vodu.

Výhody a nevýhody vodovodních baterií

Jednotlivé typy baterií lze v domácnosti kombinovat v závislosti na tom, které nejvíce lahodí vašemu oku a jsou pro vás současně nejpraktičtější. Co se týče vzhledu, výrobci obvykle nabízejí různé typy baterií ve stejné designové řadě, takže vybrat si může skutečně každý.

Páková baterie

Stále častěji nahrazuje tradiční kohoutkové baterie. Její výhodou je snadné a rychlé spuštění a zastavení vody jediným pohybem, stejně tak nastavení požadované teploty. Díky tomu se omezuje množství vody, kterou byste v případě kohoutkové baterie byli nuceni odtočit zbytečně. Na druhou stranu se můžete stejně rychle opařit, pokud nechtěně necháte baterii v poloze horké vody. Když si ale striktně hlídáte ponechání páky v pozici studené vody, trvá déle, než se znovu rozteče teplá, tím pádem ke ztrátám dochází tak či tak.

Kohoutková baterie

Jedná se o tradiční typ baterie, kterou si stále pořizují lidé, jež zařizují dům ve venkovském či retro stylu. V interiéru totiž mohou být skutečnou ozdobou. Regulace teploty však zabere mnohem víc času než u baterie pákové, tím pádem v domácnosti většinou lehce stoupá i spotřeba vody. Hrozí však menší riziko, že se při pouštění vody opaříte. Kohoutky jsou obvykle označené zkratkami pro teplou a studenou vodu.

Termostatická baterie

Najde uplatnění nejčastěji v koupelně, a to ve vaně či sprchovém koutě. Má předem nastavenou požadovanou teplotu, takže ji při koupání stačí spustit a sama namíchá studenou a teplou vodu na přání během několika vteřin. Zdlouhavá regulace a zvýšená spotřeba vody tím pádem odpadá, což představuje značnou úsporu peněz. Termostatická baterie však vyžaduje stabilní přísun teplé vody z dostatečně velkého boljeru. Často disponuje bezpečnostní pojistkou, která chrání nejmenší děti před opařením. Na rozdíl od pákových či kohoutkových baterií je také dražší. Dále čtěte: Při výběru jídelního stolu je třeba myslet hned na několik věcí. Nejde jen o jeho velikost.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu