Kvalitní čistička vzduchu v boji proti koronaviru. Poradí si nejen s bakteriemi a plísněmi, zachytí i viry

Interier 14. října 2020 | 10:01 — Marie Drahá
Budíte se ráno s plným nosem a hůř se vám v noci dýchá? Suchý vzduch nebo prach v místnosti nikomu na kvalitě spánku nepřidá. Vedle dětského pokoje je proto ložnice nejčastější místností, kam si lidé pořizují čističku vzduchu. Než se pro ni vydáte, zaměřte se při výběru na několik věcí.
Další 3 fotografie v galerii
Čistička vzduchu může být v ložnici i designovou záležitostí / Depositphotos

Každý člověk stráví spánkem skoro polovinu života. I to je hlavní důvod, proč má kvalita spánku velký vliv na to, zda jsme během dne dostatečně odpočatí a v přiměřené psychické pohodě. Počínaje topnou sezonou se obvykle zhorší v domácnosti vzduch. Mnohdy nepomůže ani častější větrání. V důsledku většího usazování prachu můžeme začít kašlat, kýchat a ze spánku se budit o něco častěji. Někteří odborníci tvrdí, že zejména v zimním období jsou čističky vzduchu do dětských pokojů a ložnic prakticky nutností. Především tam, kde žijí alergici.

Jestli jste se rozhodli domů čističku vzduchu pořídit, zajímat vás zřejmě bude především velikost HEPA filtru. Čím je větší, tím je také čištění vzduchu účinnější. Filtr by se měl kontrolovat vždy po měsíci, aby nedocházelo ke snižování funkčnosti celého procesu. Krom velikosti a designu jsou tady ale další dva důležité parametry, které je třeba si před koupí přístroje pohlídat.

HEPA filtr dokáže zachytit viry (včetně koronaviru COVID-19)

HEPA filtr vyvinula NASA jako ochranu před radioaktivními částicemi. Jde o hlavní složku, která zachycuje všechny nežádoucí částice téměř na 100 % - z 10 000 částic, které začínají na velikosti 0.3 mikronů, propustí pouze 3.

Přestože mají nanočástice, jako například viry (včetně koronaviru COVID-19), velikost pouze 0,1 mikronu, HEPA filtr je dokáže díky svým vlastnostem částečně zachytit. Potvrzuje to studie od NASA, podle které HEPA filtr dokonce zachytí viry s 99,99998% účinností. HEPA filtr si dále poradí s bakteriemi, pyly, roztoči, prachem nebo třeba plísněmi, které by se jinak dostaly do vašeho těla. 

Důležité je, aby vás čistička nerušila

Pokud chcete v místnosti, kde se spí, čistit vzduch i v noci, je nutné vybrat čističku vzduchu s nízkou hlučností nebo zcela neslyšnou. Pozor si dejte zejména na nejlevnější modely, které nemusejí disponovat funkcí nočního režimu a mohly by vás při spánku rušit. Většina čističek vzduchu naštěstí umí být tichá. U některých z nich lze nastavit nejnižší otáčky a noční režim ručně, ty chytřejší se přepnou díky senzoru světla samy. Navíc automaticky ztlumí osvětlení přístroje.

Dětský zámek zabrání manipulaci

V dětském pokoji je nejprve lepší na čističku vzduchu dohlédnout. Především menší děti ze začátku láká s přístrojem manipulovat. Jednou z možností je pouštět přístroj jen v určitých hodinách, aby nedošlo k nehodě. Užitečnou funkcí u vybraných modelů je však dětský zámek. Díky němu se nejmenší brzy přestanou o čističku vzduchu zajímat.

Dražší model je obvykle výkonnější

Jak je to s cenou? Nejlevnější čističky vzduchu se dají pořídit už do dvou tisíc korun. Daní za nízkou cenu je ale nižší výkonnost a minimum funkcí. Daleko lepší modely se dají sehnat do částky pět tisíc korun. Podstatně lépe zvládají dlouhodobý provoz a jsou technologicky vyspělejší. Dále čtěte: Odpovědi, které byste rádi znali při pořizování manželské postele.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu