Jak zabránit v zimě rosení oken, tvorbě vlhkosti i plísní

Interier 17. října 2020 | 11:00 — Marie Drahá
Řešíte každoročně od října do března ten samý problém? S navlhlými stěnami a tvorbou plísní se potýká v zimním období celá řada domácností. Na vině je přitom často jediný problém: nedostatečné nebo nesprávné větrání.
Další 3 fotografie v galerii
Intenzivní větrání několikrát denně je nejúčinnější / Depositphotos

První známkou toho, že byste měli být v případě větrání o něco důslednější, jsou zarosená okna. Příčinou rosení je totiž vlhkost a nízká pokojová teplota v bytě. Následkem srážení vodní páry pak často začínají bujet plísně.

Vzhledem k tomu, že každý dospělý člověk nadýchá za noc až litr vodní páry, je vhodné nastavit si ranní rituál. Jakmile roztemníte žaluzie, pořádně vyvětrejte a otřete orosený pás na oknech papírovým ubrouskem nebo hadříkem z mikrovlákna.

Několikrát denně na pár minut

Zatímco v létě je možné větrat prostřednictvím ventilace prakticky po celý den, v zimě bychom si tímto způsobem maximáně navýšili účty za energie. Efektivní je větrat několikrát denně, a to po dobu tří až pěti minut, během kterých se v místnosti rychle vymění vzduch, odejde vlhkost, ale nábytek a stěny nestihnou prochladnout.

Jak často větrat? Záleží na tom, kolik lidí se v místnosti pohybuje. Čím víc, tím častěji okno na kratší dobu otevírejte. Podobně je tomu u místností, kde máte akvárium s rybičkami nebo více květin. Vhodnou prevencí je také účinný odsavač par v kuchyni i v koupelně, kde se vlhkost sráží nejvíce. Optimálním řešením je rovněž rekuperace vzduchu.

Vlhkoměr se pořídit vyplatí

Vlhkost dostanete pod kontrolu tehdy, když si pořídíte vlhkoměr. Nejde o nijak velkou investici a než se naučíte správně větrat, bude vám užitečným pomocníkem. Platí, že při teplotě 21 stupňů Celsia v místnosti by relativní vlhkost neměla překročit 50 %.

A nakonec několik užitečných rad. Pokud máte v bytě problém s vlhkostí, odstavte nábytek od nezateplených stěn, ať kolem nich lépe proudí vzduch. Krom toho, že budete v místnostech častěji větrat, nezapomeňte nastavit topení na vyšší teplotu, která vlhkost dřív pohltí. Topení naopak není vhodné zakrývat záclonami či závěsy, aby mohl teplý vzduch proudit nahoru a ohřívat okna. Dále čtěte: Kvalitní čistička vzduchu v boji proti koronaviru. Poradí si nejen s bakteriemi a plísněmi, zachytí i viry.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu