Dětský pokoj podle feng shui. Jak jej zařídit a co do něj rozhodně nepatří

Interier 10. listopadu 2020 | 10:26 — Marie Drahá
Dětský pokoj je třeba zařídit účelně, ale přitom hezky a hravě. Přestože v něm někdy bojujeme s místem, chceme, aby se v něm děti cítily co možná nejpříjemněji. Pomoci nám s tím mohou pravidla feng shui.
Další 4 fotografie v galerii
Z postele i od stolu by mělo dítě vidět na dveře / Depositphotos

V dětském pokoji tráví děti postupem let čím dál více času. Proto potřebují zvláštní koutek na spaní, hraní i učení. Zatímco zóna na spaní by měla představovat klidovou energii jin, akční prostor na hraní energii jang, místo pro studium pak spadá do kategorie neutral. Aby mělo dítě klidné spaní, dokázalo se soustředit na učení, ale přitom se plnohodnotně odreagovat, je potřeba od sebe tyto tři zóny pomyslně oddělit. Učinit tak lze pomocí barev nebo nejrůznějších doplňků. Dobrou volbou může být koberec, závěs, komoda nebo paraván.

Zóna na spaní

Existuje řada doporučení, kam postavit v dětském pokoji postel. Staročínské umění feng shui dbá především na to, aby byla natočená do příznivého směru. Čelo postele by podle něj nemělo být opřené o stěnu, kde je okno nebo dveře, jinak nebude dítě klidně spát. Postel by rovněž neměla být v průvanu a dítě by z ní mělo vidět na dveře. Přesto by mu nohy neměly směřovat přímo ke dveřím, protože by unikala z místnosti pozitivní energie.

Na postel dítěte by neměla směřovat žádná ostrá hrana dveří, stolu a dalšího nábytku. Pozor je potřeba dát i na další rušivé prvky, jakými mohou být poličky. Není vhodné umisťovat je dítěti nad hlavou. To samé platí také o lampičkách. Kolem postele by mělo mít dítě vždy uklizeno. Nejpříjemnější barvou na spaní je podle odborníků modrá.

Prostor na hraní

Udržovat stálý pořádek v dětské hrací zóně je prakticky nemožné. Koneckonců to ani není nutné. Je třeba akceptovat přirozenost dítěte a nechat jej v této části pokoje dokonale vyřádit. Uklízet by se mělo před spaním, přičemž jednoduchou variantu představují krabice, vaky nebo různé domečky. Do hrací zóny patří pestré barvy. Zejména menší děti rády malují na stěnu, příjemnou volbou mohou být magnetické samolepicí fólie. Vlastní kreslené výtvory si pak školáci mohou v pokoji vystavit. Nezapomeňte ani na to, aby šlo dětem teplo od podlahy.

Místo pro studium

Menší dítě si vystačí se stolíkem a židličkou na kreslení, školák potřebuje pořádný psací stůl. V obou případech však dbejte na to, aby z něj dítě vidělo do prostoru a mělo přehled o tom, kdo do místnosti vstupuje. Sedět zády ke dveřím je zkrátka špatně. Oblý nábytek umožní lepší proudění energie, nejlepší barvou pro učení je písková nebo žlutá. Pomáhá se dětem lépe soustředit. Školák by měl mít u stolu židli s pořádným opěradlem a na stole mít před spaním vždy uklizeno. Dále čtěte: Kvalitní čistička vzduchu v boji proti koronaviru. Poradí si nejen s bakteriemi a plísněmi, zachytí i viry.

Co do dětského pokoje nepatří?

  • Přemíra nábytku a velké rostliny – narušují tok energie
  • Živá zvířata – jejich aktivní energie by rušila odpočinek dítěte
  • Eletrospotřebiče – zabraňují kvalitnímu spánku
  • Odpadkový koš – v ložnici byste jej také mít nechtěli
Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu