Pokojové rostliny, kterým se bude dařit i v tmavém koutě

Interier 20. listopadu 2020 | 09:40 — Marie Drahá
Vzdáváte se pěstování pokojových rostlin jenom pro to, že pro ně nemáte vhodné podmínky? Přestože si většina květin libuje na slunci nebo v polostínu, existují i takové, které to nevyžadují. Rozkvetlý domov může mít každý, dokonce bez větší námahy.
Dalších 5 fotografií v galerii
Stínomilné rostliny nikdy nepokvetou, ale mohou zůstat krásně zelené / Pexels

Zastíněný dům, okna otočená na sever ani vysoký plot nejsou překážkou pro to, abyste se museli pokojovek vzdávat. Zelená do interiéru patří a listnaté krásky vám svou přítomností osvěží byt bez toho, aniž byste museli dokupovat řadu různých dekorací. Jsou totiž nejlepším doplňkem samy o sobě.

Rostliny, kterým nevadí stín nebo polostín

Pokud byste na komodu v rohu místnosti postavili rostlinku, která si žádá hodně světla, brzy by měla slabé výhony a postupně chřadla, až byste o ni přišli úplně. Květů byste se zřejmě nedočkali nikdy. Ostatně kvést nebudou ani ty, které si vystačí se stínem. Přesto mohou být krásně zelené a většinu z nich zvládne pěstovat i úplný začátečník.

1. Zelenec

Jedná se o rostlinku, které stačí zálivka jen jednou týdně, výborně se tedy hodí pro zapomětlivce. Trsy úzkých listů jsou velmi odolné a krásně zelené zůstanou i ve stínu.

2. Dracena

Oblíbená rostlinka řady pěstitelů je velmi odolná. Jediné, co vysloveně nemá ráda, je průvan. Stačí ji zalít jednou týdně a odmění se vám zeleně zbarvenými listy.

3. Tchýnin jazyk

Pamatujete si na něj z dob svého dětství? Nemusíte se bát, hodí se i do moderního interiéru. Dejte spíš pozor na to, abyste jej nepřelili, jinak by mu začaly uhnívat kořeny. Pokojová teplota mu svědčí.

4. Difenbachie

Jestli se díváte po něčem větším, sáhněte po difenbachii. Rostlinka, která zvládá i polostín, dorůstá až do výšky dvou metrů. Jakmile ji přelijete, začnou jí žloutnout listy. Pozor v případě dětí a zvířat, je jedovatá.

5. Fíkus

Také fíkus se dokáže pořádně rozrůst, proto je dobré jej sem tam seříznout, aby měl stále hezký tvar. Hodí se do výklenků i na schodiště, patří mezi oblíbené pokojovky. Vystačí si s občasnou zálivkou.

6. Filodendron

Protože má rád vysokou vzdušnou vlhkost, nemusíte se jej bát umístit ani do koupelny. Pozor však na zálivku, na přemokření kořenů je poměrně háklivý. Filodendron dorůstá až metrové výšky.

7. Parožnatka

Svůj název získala podle tvaru listů, které připomíná sobí paroží. Jedná se o kapradinu, která nejlépe vynikne v závěsné nádobě. Zalévejte ji tehdy, až proschne. Naopak vyžaduje rosení.

8. Lopatkovec

Známá čistička vzduchu, která si poradí zejména s cigaretovým kouřem. Na slunci kvete, ve stínu zůstává zelená. Jediné, co nesnáší, je pobyt na průvanu.

9. Zamiokulkas

Stínomilná rostlinka, kterou je potřeba zalévat tím víc, čím méně má světla. Je háklivá na průvan a přemokření kořenů. Modernímu interiéru velmi sluší.

10. Voděnka

Nenáročná rostlinka, která bude stejně krásná, i když na ni sem tam zapomenete. Zdobí ji dlouhé šlahouny plné listů, které jsou zelené nebo červeně panašované. Snadno se množí. Dále čtěte: Pořiďte si domů zeleného mazlíčka. Řasokoule je hitem, zahání totiž stres.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu